– Ja, det gick ju bra trots att det var läskigt halt efter regnet på första sträckan, sa Tobias Johansson.

Han vågade inte gasa fullt, men skaffade sig ett försprång på tio sekunder. Den ledningen skulle bara öka för varje sträcka.

– Ändå gjorde jag ett misstag och tvärnitade vid en fartdämpare på andra och på tredje var jag en meter utanför idealspåret i samma kurva där rallyt tog slut för Niklas Hägg/Christer Carlsson, fortsatte Tobias Johansson.

Artikelbild

Efter fyra raka vinster bröts sviten i tvåhjulsdrivna klassen för KMK:aren Fredrik Eriksson. Stoppet för första sträckan kostade honom segern. 

Men just tredjesträckan, som också var den längsta, upplevde han som den roligaste.

– Partiet utmed sjön Viggaren var riktigt häftigt. Det är precis så man önskar att rallyvägar ska vara.

Det var där han säkrade segern. Försprånget på 29,8 sekunder var ointagligt inför den sista korta sträckan till målet vid Ericsbergs slott.

När Tobias Johansson hoppade över mållinjen hade Josefin Björling från Vingåker precis kommit till första sträckan, som sista startande med nummer 208 på sin röda Volvo.

Artikelbild

Jakob Jansson från MK Kopparberg tog sig i mål, men delar av högra bakskärmen blev kvar någonstans i skogen efter att han bevisligen varit vid sidan om vägen.

– Jag är lite nervös, sa 18-åringen som fick sitt körkort i torsdags.

– Jag har förstås tävlat förut, men i dag blir första tävlingen utan övningskörningsskylten på bakluckan sa hon.

Artikelbild

Andreas Abrahamsson med Tobias Abrahamsson i kartläsarstolen var första KMK:are i mål. ”Det har gått över all förväntan”, konstaterade de efter tredjeplatsen i 1300 rallycup-klassen.

Bredvid sig hade hon rutinerade pappa Robert Björling, som kört över 300 tävlingar.

– I dag får jag varken sköta gas eller broms, men jag får rycka i handbromsen eftersom Josefin inte når ned till den, sa han.

Artikelbild

Josefine Björling fick sitt körkort i torsdags och körde sin första tävling utan övningskörningsskylt tillsammans med pappa Robert. SMK:arna startade sist av alla, med startnummer 208.

Första lokala förare i mål var KMK:aren Andreas Abrahamsson. Han var nöjd med dagen.

– Det har gått helt okej, ja, faktiskt över förväntan, sa han om tredjeplatsen i 1300 rallycup-klassen.

Artikelbild

Faktiskt var också klubbkompisen Fredrik Eriksson nöjd, även om fina sviten på fyra raka segrar i vår bröts.

– Jag fick problem redan på första sträckan mellan Bie och Åtorp. Inte nog med att det var så halt att jag stod på tvären några gånger, motorn stannade också två gånger för mig och när jag väl fick igång den körde jag ifatt en långsammare bil och där tickade det sekunder innan jag kom om den.

Artikelbild

Uffe Pettersson och Andreas Ekström i en Mitsubishi Evo 7 blev nia och bästa KMK-ekipage i tuffaste klassen.

– Men efter det kändes det riktigt bra, sa Fredrik som plockade några placeringar i tvåhjulsdrivna klassen och slutade fyra drygt halvminuten efter segrande Emil Bergkvist från Hofors.

En annan glad åkare var Jan-Olof Marklund. Förra året åkte han de 90 milen enkel väg från Umeå men kom bara tre kilometer. I år var han tillbaka – och kom i mål.

Artikelbild

Marcus Gerdåker från KMK i sista kurvan före målhoppet vid Ericsberg.

– Jag hade en pallplats inom räckhåll om jag inte gjort bort mig på tvåan, Ramsjöhultsvägen, och tappat 25 sekunder.

Ambulansen fick också kallas ut till olyckor både på första och tredje sträckan utan att de inblandade ådragit sig allvarligare skador.