– Hade det åskat tidigare hade vi varit tvungna att avbryta loppet direkt, konstaterar ansvariga för praktiska frågor, Fanny Steen, vid målgången på Strandvallen.

Framför allt syftar hon på simningen som inledde loppet. 500 meter simmade deltagarna från Brenäsbadet till Strandvallen, där växling till cykel skedde. 12 kilometer på asfalt och grusväg väntade sedan och loppet avslutades i vanlig ordning med löpning, i detta fall fyra kilometer i blandad terräng.

Med bara några få kvar på banan förvandlades den tryckande hettan till spöregn och åska, av vilka i alla fall det första var en lättnad och nedkylare för de löpare som gick i mål. Trots att årets tävling lockade färre än vanligt var det bara god stämning bland deltagare och funktionärer. För många är tävlingen ett sätt att umgås och röra på sig samtidigt.

Artikelbild

– Jag sprang för andra året i rad och är väldigt nöjd. Simningen var tuffast men jag lyckades ta ikapp under cyklingen och löpningen. Men allt jag kunde tänka på i slutet var att jag skulle kasta mig i sjön, berättar vinnaren i herrklassen, Christian Nielsen, som bor i Göteborg oh som genomförde loppet på45 minuter och 59 sekunder.

Att han tagit sig till Strandvallen beror enligt honom på att hans fru är syssling med arrangören och att tävlingen blivit en rolig grej och ett sätt att umgås på.

Även vinnaren i damklassen lockades till tävlingen av relationer.

– Vi kombinerar att umgås med vänner i Stenstorp och att köra den här tävlingen. Jag tävlade för två år sedan och det är ett roligt lopp att vara med i, berättar Therese Omme som bor utanför Lund i vanliga fall och som sprang in vid Strandvallen med tiden 50 minuter och 45 sekunder.