– Jag fick frågan på landslagsläger förra helgen om jag ville vara med och jag tackade ja direkt.

Berätta lite, vem är Tobias Mathisen?

– Jag var ganska energisk som barn, så redan som 5-åring tyckte mina föräldrar att jag skulle börja brottas. Jag brottade ju redan ned de flesta på dagiset. Jag provade också innebandy, fotboll och ishockey men upptäckte snart att lagsporter inte är min grej. Jag gillar de individuella idrotterna bäst. Som 11-åring blev jag trea i mästarmötet där de tio bästa brottarna i landet möts i en säsongsfinal, alla mot alla. Flen har en bra brottartradition och jag hade bland annat Lars Sundström, som tog guld i veteran-VM för ett par år sedan som tränare, och Kent Sjölin. 2011 blev jag skadad och gjorde ett uppehåll från min aktiva karriär för att plugga, men fortsatte att träna ungdomar i Flen.

I dag tävlar du för Norrköpings brottarklubb, varför klubbytet?

– För att jag bor i Norrköping och jobbar som projektör inom infrastruktur. Klubbytet innebar en nytändning och jag kände att jag ville satsa igen. Nu tränar jag sju pass i veckan och inför tävlingar kan det bli två om dagen.

Brottning är framför allt grekisk-romersk stil och fristil, vilken gillar du bäst?

– Jag är grekisk-romersk i botten, men nu kör jag nästan bara fristil och går i 92-kilosklassen.

Hur fick landslagsledningen ögonen på dig?

– Jag vann Mälarcupen i Västerås i våras, det är Sveriges största fristilstävling med internationellt deltagande. Efter den segern fick jag åka med på ett landslagsläger. Efter SM i juni, där jag bara förlorade en match och tog brons blev jag kallad till ytterligare ett landslagsläger.

Innebär Helsinki open i slutet av november din landslagsdebut?

– Jag var med i en tävling i Paris 2017, men då i en annan brottargren. Så visst kan man säga att det här är den riktiga debuten.

Du kallas "Lyftkranen från Flen", vem kom på det smeknamnet?

– Det låter ju hemskt egentligen och det är bara kompisgänget och arbetskamrater som säger det ibland.