Thea Olsson matar slag mot tränaren Krister Segerberg i Duveholmshallens boxningslokal. Foto:

Thea Olsson ska slå sig fram till ett SM-guld

Boxning

När boxningstränaren Krister Segerberg flyttade från Igelfors till Katrineholm fick KBK en tävlingsboxare på damsidan på köpet.

Thea Olsson från Regna kör hårt i Katrineholms BK:s lokal flera dagar i veckan med ett stort mål i sikte: SM–guld.

Det är en helt vanlig onsdagskväll. I Katrineholms BK:s lokal i Duveholmshallen misshandlar Thea Olsson ett traktordäck med en slägga. Det är en av stationerna när träningspasset avslutas med cirkelträning.

Tränarveteranen Krister Segerberg kör hårt med Thea Olsson och Samo Jangirov som är på plats den här kvällen. Segerberg har en handfull boxare i sitt "stall" med Simon Engström i spetsen och där ingår även 19-åriga Thea Olsson, som följde med Krister Segerberg och blev KBK:are för ungefär ett och ett halvt år sedan.

– Det är roligare att träna här, man har fler att träna med. I Igelfors var jag själv, säger Thea Olsson.

Hon började boxas som åttaåring i Igelfors, som ligger cirka tio minuter med bil från hemmet i Regna.

– Vi hade lite social verksamhet för oss därute, påpekar Krister Segerberg, som då hade dragit i gång boxningen i den lilla bruksorten i Finspångs kommun.

Året senare hade Thea Olsson gått sin första diplommatch.

– Jag fick dispens, säger Thea Olsson.

Egentligen ska man vara tio år för att få börja med diplomboxning – där det först och främst går ut på att visa prov på fin teknik och vasst fotarbete. Toksatsningar premieras däremot inte.

Totalt hann hon med ett 30-tal diplommatcher.

– Sedan har jag gått fem amatörmatcher, tillägger hon.

– Hon har i princip bara boxats i mästerskap och mött slutsegraren varje gång i semifinal. Två gånger i ungdoms-SM och junior-SM har hon mött en tjej som heter Stephanie Thour och hon är alltså JVM-tvåa, så det var ju hyfsat motstånd, påpekar tränare Segerberg.

Så här långt har det inte handlat om någon riktig satsning fullt ut. Det har alltid kommit någonting emellan som drabbat boxningen.

– Hon är tekniskt näst intill fulländad, men fysiken har fattats och det har blivit alldeles för lite matcher, säger Krister Segerberg.

Nästa mästerskap är SM om ett år – och då ska Thea Olsson vara i toppform. För firma Olsson/Segerberg har kommit överens om att satsa hårt det kommande året.

– Ja, det har vi, försäkrar Thea Olsson, som tar bilen från Regna till jobbet i Norrköping och sedan styr hon upp till Katrineholm för att träna en till två timmar – och sedan väntar ytterligare nästan en timme i bil innan hon är hemma i Regna igen.

Så kan det se ut tre dagar i veckan. Men Thea Olsson kör även på egen hand och har nycklar till gamla boxningslokalen i Igelfors där träningsgrejerna finns kvar. Så det blir några liter svett i veckan som utövare av den mycket fysiskt krävande boxningssporten.

– Det är de längsta minuterna i livet däruppe i ringen, konstaterar Thea Olsson.

När gonggongen ljuder för SM-finalen nästa år är det förhoppningsvis Thea Olsson som står där i ringen. Och längre fram finns det andra planer.

– Ja, alla vill väl bli proffs i det man håller på med. Jag är ju fortfarande rätt så ung, så jag har några år på mig, säger Thea Olsson.

Thea Olsson

Ålder: 19.

Familj: Mamma, pappa och tre äldre syskon.

Bor: Regna.

Sysselsättning: Rörmokare i Norrköping, utbildad i Katrineholm.

Viktklass: 64 kilo, men kan förhoppningsvis gå ner till 60 kilo med träning och rätt kost.

Favoritslag: Högerkrok – eller för att vara mer exakt: kroppsslag följt av en högerkrok direkt efteråt.