Med sina 46 år på nacken är Kurortsloppet i Bie ett av Sveriges äldsta motionslopp. Det berättar Claes Nyberg, som suttit som speaker i loppet i 15 år och som varit funktionär i minst 25.

– Jag tycker det är viktigt. Vi hade en väletablerad löparkultur här, där Bielöparna var i framkant i slutet av 80-talet, säger han och betonar därmed loppets betydelse både för att skapa lokala produkter men också att intresset hängt i sedan dess.

På deltagarfronten har det varit med ungefär 80 personer som minst, men det vanliga är att mellan 140 och 170 personer deltar i de olika loppen. Runt lunchtid på söndagen var 157 personer anmälda och då fanns det marginal kvar för spontana anmälningar till tiokilometersloppet. Av de 157 anmälda var 90 barn.

Artikelbild

– För mig känns det extra betydelsefullt att barnen är med. Det är så roligt att se när de springer, de ger verkligen allt. Sedan är förhoppningen att vi ska kunna bredda loppet ännu mer, så att fler moionärer ska våga sig hit och testa på den här typen av lopp, berättar tävlingsledaren Josefin Malmkvist.

Att ha det goda vädret på sin sida, gör också att loppet blir roligare.

– Jag tror att de som springer gör det för att det är blandad terräng, grus och skogsväg, och att man kan ta det i lugn och ro i sin egen takt. Man springer på egna villkor. Men när vädret blir så bra som i dag, blir det mer som en folkfest, säger Malmkvist.

En som åkte hem med ett leende på läpparna var Engla Plantin Pontén från KSK Friidrott. Hon tog nämligen hem förstaplatsen i sin klass på 2,2-kilometerssträckan.

Artikelbild

– Det känns jättebra, men banan var ganska jobbig, berättar hon, som sprungit Kurortsloppet tre, fyra gånger tidigare men aldrig fått stå högst upp på pallen.

– Jag hade inte trott att jag skulle vinna, säger Engla Plantin Pontén om sina förväntningar på loppet, även om hon är regerande mästare i sin klass i kretsloppsserien.

Artikelbild

Snabbast i femkilometersloppet var Pierre Jansson på herrsidan och Tyra Skoog på damsidan. I tiokilometersloppet tog Patrik Sällstedt sin tredje raka seger och på damsidan tog Malin Wallin (46:16) hem sin allra första seger i Kurortsloppet.