• Sussie Lundmark tar i för allt hon är värd när hon tränar hos Friskis och svettis. För en kort tid sedan vågade hon sig knappt in i lokalen, nu är hon där i stort sett varje ledig stund. Foto:
  • Sussie Lundmark tackar träningen för att hon tog sig ur sin depression och att hon sedan har lyckats gå ner 14 kilo har kommit som en ren bonus. Foto:
  • Dags för ännu ett träningspass på Friskis och svettis för Sussie Lundmark. Foto:
1/

Sussie Lundmark tränade sig frisk

Styrkelyft
annons

Sussie Lundmark har tränat sig frisk och tagit sig ur depressionen med hjälp av skivstång och vikter. Ja, det är faktiskt sant och nu vill hon slå ett slag för träning som botemedel och hjälp för drabbade att ta sig ur djupa depressioner.

Det var för ett och ett halvt år sedan som Sussie Lundmark, 45 år, inte fick livet att gå ihop. Livet som ensamstående mamma med två små barn varannan vecka, ökad börda på jobbet som ridlärare på Trolldal ihop med många andra små bitar helt enkelt blev för mycket och hon gick rakt in i väggen. Och där blev hon fast.

Ända till i juli 2016 då en kompis, Johannes Pettersson, tog henne till ett gym i Västerås där han lastade på 80 kilo på en skivstång och sa: "lyft den där då".

— Men jag kunde inte rubba den från golvet, säger Sussie Lundmark.

Det blev startskottet och fröet till något som sedan skulle växa efterhand och hon fick som ett första mål att lyfta den från marken. Den 2 augusti lyckades hon under stort jubel att lyfta stången och genast sattes det upp nya mål.

Då började hon också på Friskis och svettis här i Katrineholm och där fanns en kille, Mats Ryngberg, som helt förändrade hennes syn på träning. Men att bara ta sig till lokalen var ett steg. Ett annat var att våga sig in i lokalen och ett tredje att våga stanna kvar.

Sådan kan tillvaron vara för den som är på väg ut ur depressionen, det är svårt med folksamlingar och nya saker.

— Men Mats var fantastisk, öppen och varm en jättefin människa! Jag insåg att jag behövde hjälp av en instruktör och då fanns Mats där och han blev så jäkla glad att det kom en tjej som ville köra med fria vikter. Han sken upp som en sol och jag är så glad att det var just Mats som var där den dagen.

— Varje gång jag tränade och Mats var där så blev jag glad och kände jag mig säkrare och jag som knappt hade vågat mig in i lokalen kunde nu träna bland folk.

Och nu har det gått så långt att det faktiskt väntar en första tävling runt hörnet. Den 17 september bär det av till Uppsala där hon ska köra sin första tävling som räknas. Klassen blir veteranklass för damer +40 och under 85 kilo.

Tänk vad livet kan förändras. För ett år sedan vågade Sussie Lundmark inte gå ut av risk för att träffa folk, men om 14 dagar ska hon gå upp på podiet i strålkastarskenet inför publik och domare och genomföra en tävling som med största säkerhet inte kommer att vinna.

Men vinnare, det är hon hur det än går i tävlingen.

Fakta

Namn: Susanne "Sussie" Lundmark.

Ålder: 45 år

Familj: Singelmamma med två barn, 4 och 7 år.

Jobbar som: Har varit ridlärare på Trolldal, men läser nu på distans till behandlingsassistent. Dessutom jobbar hon deltid på Rusta och Karsudden.

Framtidsplaner: Ska göra sin första tävling i styrkelyft i Uppsala den 17 september.

Personliga rekord och målsättningar:

Bänklyft: 62,5 kg, vill klara 65 kg

Marklyft: 135 kg, vill klara 140 kg.

Knäböj: 120 kg vill klara 125 kg.

Läs mer om dessa ämnen

StyrkelyftSussie Lundmark
annons

Mest delat denna vecka