Emma Magnell skrev sagan som blir julshow på is och hjälper nu till när konståkarna Tilde Wennergren, Freja Jonsson, Emma Wennergren och Selma Milde syr kostymerna till föreställningen.  Foto: Stina Järperud Foto:

Sagan om tomtefars magiska luva blir isshow

Konståkning

På segelbåten från Öland fick 16-åriga Emma Magnell en idé. Hon skrev en saga – som snart ska framföras på is.

För det mesta är det dansen, gymnastiken och konståkningen som tar Emma Magnells mesta tid.

— De tre sporterna är en jättebra kombo när man gillar att åka skridsko och uttrycka sig med kroppen. Jag var C-åkare och på väg upp i B-klassen.

Då blev hon skadad och kan inte träna. Då skriver hon i stället.

— Jag har skrivit sagor så länge jag kan komma ihåg. Det blir lite magi, fantasy och övernaturliga fenomen.

Ingen saga börjar med "det var en gång".

— Men alla har ett lyckligt slut, säger hon.

Trots skadan, som gör att de enda ispass hon kan vara med på är som ledare för nybörjarna i skridskokul, är det inget snack om att det sitter en levnadsglad och positiv tjej mitt emot mig i ishallen. Glädjen glittrar i ögonen och leendet är äkta.

— Just nu är allt bara så roligt och spännande när isshowen tar form, säger hon.

Emma Magnell har både skrivit sagan och tagit fram musiken till sin saga som blir en isshow. Foto:

Idén fick hon när familjen seglade hem från semestern på Öland. Hon hade en dröm på natten och på morgonen gick hon upp på däck med papper och penna och började skriva om tomtefar och hans magiska luva.

— Den har älvstoft som behövs för att han ska kunna flyga till alla barnen på julaftonen. Men så försvinner luvan och i sökandet möter han andra sagoväsen och påskharar på vägen. Utan att avslöja för mycket är budskapet att alla man ska förlåta varandra för att alla kan göra fel.

Samtidigt som hon skrev tänkte hon sagan som en föreställning till musik och skissade på roller. När Emma Magnell var klar mejlade hon Backaledaren Irina Wigren och frågade om hon hade någon idé till julshowen.

— Det hade hon inte och när jag erbjöd att vi kunde använda sagan nappade hon direkt.

Emma letade fram tio låtar som passade till texten och tog med musiken och manuset till Kulturskolan där hon går musikallinjen på fritiden och tillsammans med kompisarna spelades alla låtar och röster in.

— Nu har vi börjat sy kostymerna och träna in rörelserna på isen också. Det ska bli jättespännande att följa repetitionerna fram till de två föreställningarna, först för skolbarn och den 2 december för allmänheten tillsammans med Backa KK:s tioårsjubileum i ishallen, säger Emma Magnell.

Är du nervös?

— Nej, inte alls. Det är den bästa sagan jag skrivit.

Läs mer om dessa ämnen

KatrineholmKonståkning