– Jag tror att det kommer så mycket folk på grund av den höga kvalitén på arrangemanget, säger Jessica Svärd som är ansvarig för sekretariatet.
För ett år sedan gick en lastbil sönder under Guldsporrarna. När de första ekipagen började anlända kunde Jessica Svärd och Per Hökpers se de första boxarna fraktas in på området. Här kunde panik lätt ha utbrutit. Istället samlade Vingåkers Ryttarförening ihop sig och redde ut situationen.
– Klubben gick verkligen man ur huse, säger Jessica Svärd och ler åt minnet. Det var lite lätt panik, men alla såg till att få upp boxarna så vi kunde genomföra tävlingen.
För Jessica Svärd har hon varit involverad som hjälpreda vid tävlingssammanhang sedan 2007. Per Hökpers kom in 2011. De båda pratar om den familjära stämningen i föreningen, att det är den som har lyft tävlingen Guldsporrarna till vad den är i dag.
– Vi har blivit en välkänd arrangör. Folk vet att det är bra kvalité under tävlingarna och varje år får vi höra hur tillmötesgående och kunniga våra funktionärer är, säger Jessica Svärd.
Per Hökpers håller med.
– Sedan arrangerar föreningen flera tävlingar varje år, vilket har skapat en fungerande rutin i tävlingssammanhang. Även bredden under Guldsporrarna, att det är både ponny och ridhäst, tror jag är en orsak till att så många anmäler sig till tävlingarna.
Totalt är det 1025 starter under tävlingsdagarna och arrangörerna räknar mellan 300-400 deltagare. De flesta kommer från mellansverige, men vissa reser från städer som Göteborg och Sundsvall. Alla deltagare har höga krav på Guldsporrarna och det gäller att allting flyter på som det ska.
– Vi har ett väldigt komprimerat schema, säger Per Hökpers. Men det uppstår saker hela tiden som vi får ta itu med under dagarna.
– Som att någon stryker sig från sin klass. Vi har även hand om ekonomin och ser till att premier betalas ut. Och så sammanställer vi resultatlistor och ser till så att alla startlistor finns uppspikade innan starterna, säger Jessica Svärd.
Redan dagen efter Guldsporrarna börjar föreningen att planera inför nästa år.
– Det är en ständig planering, säger Jessica Svärd. I år hoppas vi på bra väder, solen gör folk betydligt gladare och vi får ut fler åskådare hit till Vårnäs. Men det får gärna regna under nätterna eftersom banorna ändå måste vattnas dagligen, säger hon och skrattar.