Stefan är lärare på Duveholms gymnasiesärskola och involverad i Vingåkers Ryttarförening. De båda sidorna har samarbetat under flera år där skolans elever fått rida och därmed fått en introduktion till ridsport. Men man har inte kunnat ta sig mycket längre än så då det inte funnits någon passande tävling för ungdomarna.
– Det finns ju pararidning, men då är det dressyr eller körning, det skulle aldrig fungera med våra elever. De kan inte lära sig rida en speciell bana, att någon talar om att man ska rida snett igenom och alla dem här grejerna, det funkar inte. Då tyckte jag att vi måste väl kunna ordna någon typ av övningar som våra elever kan klara av och få till, säger Stefan Wahlström.
Så man valde att söka stöd för att anordna en tävling och fick med sig Sörmlandsidrotten och Södermanlands Ridsportförbund som tyckte att det låter lysande och att det är fördelaktigt att ryttarföreningar och skolor samarbetar. Så på måndag kommer tävlingen bli av och då kommer Ridsportförbundet vara på plats och se hur det går till.
– Det är jättekul, jättekul. Det finns inget sådant här i Sverige, ingen som har ordnat något sådant för vår elevkategori eller för människor med intelligent funktionsnedsättning. Så vi vill att så många som möjligt ska se det här, säger Stefan.
Stefan berättar att det finns många mål med att man anordnar den här tävlingen. Bland annat att få fler skolor och ryttarföreningar att samarbeta och få fler liknande tävlingar. Men även att öka intresset kring ridsport hos deras elever, ett bra sätt för dem att utvecklas som människor.
– Att som individ få sitta på ett djur som väger 500 kilo och har 400 kilo muskler, att klara av att styra den, känna att man har kontroll över den är så gott för självförtroendet och tilliten till sig själv. Att man kan mer än vad man egentligen tror. Bara titta på Tove, hur lycklig hon blir när hon väl sitter där, hon kommer leva på det jättelänge.
Själva tävlingen på måndag kommer ha elever från Duveholms gymnasiesärskola och Katrineholms grundsärskola där det är tänkt att tre lag kommer tävla, två från gymnasiet och ett från grundskolan, med ungefär fem elever i varje lag. Man hade även bjudit in särskolorna i Eskilstuna att delta, men de avböjde på grund av de behövde ta sig till Vingåker för att både träna och tävla. Då hoppas man istället att tävlingen ska inspirera till att de vill vara med till nästa år.
Inför måndag är Stefan Wahlström ordentligt taggad då ungdomarna kommer ge sig ut på tävling, på en bana som inte är helt lätt, även för elever på ordinarie ridlektioner.
– Det är vansinnigt roligt, jag är så stolt över våra elever. Vi hoppas som sagt att det här sprider sig. Det tror jag, för ryttarföreningen genomförde ett klubbmästerskap för två år sedan för personer med funktionsnedsättning, inte fullt så avancerad bana. Men det var flera som tog kontakt med oss och frågade vilka hinder vi hade och hur vi hade organiserat det där. Så vi hoppas att om Ridsportförbundet nu skriver i sina tidskrifter om det här så kommer flera ta kontakt med oss och vilja ha hjälp med att genomföra liknande tävlingar. Det här är startskottet på något mycket större, hoppas vi.