Plan har bestämt sig – ska satsa på fotbollen

Nu på onsdagen gör Matilda Plan seriepremiär i bandyn då favorittippade Västerås SK möter AIK. Men det här blir sista bandysäsongen på ett tag för Matilda, för i vår ska hon satsa helt och hållet på fotbollen.

Matilda Plan har bestämt sig, i vår blir det rejäl satsning på fotbollen och uppehåll från bandyn.

Matilda Plan har bestämt sig, i vår blir det rejäl satsning på fotbollen och uppehåll från bandyn.

Foto: Johan Nilsson/TT

Bandy2019-11-12 19:13

Hon har länge varit unik med sin dubbelsidiga elitsatsning inom bandy och fotboll. Men nu har Katrineholmaren Matilda Plan bestämt sig för att fullfölja sitt sista år på kontraktet med Västerås och därefter lägga allt krut på fotbollen.

– Jag tar ett uppehåll och testar och satsar helhjärtat på fotboll och får se hur långt jag kan ta mig där. Jag kan alltid komma till bandyn på den nivån som jag spelar på nu. Jag ska ge fotbollen en hundraprocentig chans, sen får vi se, säger Matilda.

Under året har Matilda tagit en fast plats i Eskilstuna United i Damallsvenskan och i backlinjen i U23-landslaget. Hon har precis kommit hem från en samling i Spanien med landslaget där hon bland annat gjorde mål i träningsmötet med Ryssland.

– Jag tycker att jag har utvecklats jättemycket i år och tagit jättestora kliv i min fotbollskarriär. Det här är nog min bästa säsong fotbollsmässigt, det är jättekul. Även jättekul att bli nominerad till årets genombrott, det är också ett kvitto på att man har gjort något bra.

Men det var den 17-åriga sensationen Hanna Bennison som vann årets genombrott i Damallsvenskan, något Matilda tyckte hon var värd. Att unga spelare som Bennison och lagkamraten från United, Loreta Kullashi, tagit sig in i A-landslaget är lite motiverande för Matilda.

– Det är klart man vill ta sig in där, det är en dröm man har. Det kommer väl när det kommer tänker jag, jag försöker göra det jag gör och om det fortsätter så här så borde det väl ändå komma snart tycker jag.

Eftersom Matilda knappt har hunnit avsluta fotbollssäsongen än så har det blivit sparsamt med speltid på bandyplanen under hösten. Hon uppger själv att det bara blivit ett ispass och tre cupmatcher innan seriepremiären på onsdag kväll. Exempelvis var hon med och avgjorde finalen av World Cup Women mot Skutskär då hon själv gjorde två mål.

Är det tufft att hoppa rakt in i bandysäsongen?

– Ja det tycker jag, man är inte van att ha klubba och boll, men skridskoåkningen funkar ju. Det är mest tekniken som hamnar lite efter.

Efter SM-guldet i mars och två vunna titlar i försäsongen är Västerås favoriter till nytt guld. Med tanke på det och deras trupp tror den målfarliga Matilda att de har goda chanser till återupprepning.

– Nu ska vi bara försöka hålla det favoritskapet vi har och inte tro att det är enkelt att gå ut och slå alla.

Matilda Plan kan gå en ny guldsäsong till mötes med Västerås.
Matilda Plan kan gå en ny guldsäsong till mötes med Västerås.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!