Pettersson fortsätter som proffs i Belgien

Volleyboll

Efter EM-kvalet mellanlandade David Pettersson hemma hos föräldrarna i Österåker innan han åkte till Belgien för sin andra säsong som utlandsproffs. Kuriren träffade den förre VVK-spelaren i Vingåkers sporthall.

David Pettersson har inte spelat i VVK:s elitlag men väl i det division 1-lag som fanns för fem-sex år sedan. Han hann inte med att spela med VVK i elitserien förrän det var dags att börja volleybollgymnasiet i Falköping.

Men han har inte glömt hur det är att spela i Vingåkers sporthall.

– Det är väldigt speciellt att spela här, publiken sitter väldigt nära och oftast är det fullt. För mig kommer det här alltid att vara Vidåkershallen, säger David Pettersson.

Direkt efter studierna skrev Pettersson på för Falkenberg där han var i två säsonger och tog bland annat ett SM-guld. Inför förra säsongen lämnade han Sverige för spel i den belgiska ligan med VBC Waremme. Men den sejouren blev bara ettårig.

– Det var en för låg nivå mot vad jag förväntade mig, säger David Pettersson.

Inför den här säsongen var han först på gång till en tysk klubb, men landslagskompisen Arno Slipac lockade över Pettersson till Volley Haasrode Leuven. Leuven är en stad som ligger 25 kilometer öster om Bryssel.

– Det känns bra att ha en kompis i laget, för det är speciellt att vara ensam svensk i ett lag.

Volleybollen är större i Belgien än i Sverige.

– När det spelades cupfinal förra säsongen var det 10 000-12 000 åskådare på läktaren och det är inte något vi ens kommer i närheten av i Sverige.

Som mest brukar det vara några tusen på läktaren i serien när de etablerade lagen spelar.

Det är inte bara byte av klubb utan språk också för David Pettersson. När han spelade i Waremme var det franska som gällde, men i det nya laget pratas det flamländska.

– Jag försökte lära mig lite franska förra säsongen men det var svårt. Jag pratade mest engelska men de var ganska dåliga på det. På den flamländska sidan av Belgien är de bättre på engelska så det kommer att bli mycket lättare i år.

Nyligem spelade David Pettersson EM-kval tillsammans med en annan för detta VVK-spelare, Viktor Lindberg, men Sverige missade att ta direktplatsen till EM i Polen nästa år. Det var i stället Finland som tog den platsen

– Finland var tuffa att möta. Vi kom aldrig upp på den nivån som vi kan spela, vi fick inte ut max av laget, säger David Pettersson som var med och spelade EM-kval för Sverige redan för två år sedan.