Peter Tillqvist jobbar just nu på Katrineholms AIK:s kansli och på fritiden är han tränare i DFK Värmbol, Värmbols FC och ett av länets distriktslag. Foto:

Peter är en äkta föreningsmänniska

I idrottens tjänst

De senaste åren har Peter Tillqvist varit med i tränarteamen både i Värmbols FC och i DFK Värmbol. Nyligen började han jobba som idrottsutvecklare på Katrineholm AIK:s kansli.

En viss del av Peters i arbetsuppgifter är av administrativ karaktär men han ska framförallt fokusera på att vara ute i verksamheten.

— Jag ska träffa och stötta ledare och få lite mer fart på de olika idrotterna i KAIK. Skapa ett intresse genom att bland annat synas i skolorna.

Peter har tidigare haft en liknande roll i Värmbols FC och det är just i föreningslivet som han trivs allra bäst.

— Det är jättespännande att vara involverad, att driva på utvecklingen och synas ute på planen och inte bara sitta inne på kansliet. Det ska vara aktion, det gillar jag. Så fort jag kommer ut och träffar ledarna på plats ser jag vad de brottas med på träningarna, det finns alltid frågor att ta i.

Själv började Peter spela fotboll i Claestorps sportklubb. Det var på 1970-talet när han bodde på Norr. De flesta som bodde där var med i den numera nedlagda klubben. Det var kompisarna som han spelade med på gården hemma och i skolan som bjöd med honom på en träning. De höll till på Backavallens F-plan.

— Första matchen spelade jag när jag var 9–10 år. Jag började som vänsterback och rörde inte bollen på hela matchen. Vi spelade på en elvamannaplan och det kändes stort. Vi vann med 8–0 minns jag. I nästa match fick jag hoppa in i målet och där blev jag kvar.

Så småningom lämnade Peter Claestorps SK för spel i KAIK och de sista åren spelade han för Bie GoIF. 1995 lade han målvaktshandskarna på hyllan i samband med att första barnet kom till världen. Under sex-sju år höll han inte på med någon idrott alls.

Men efter ett tag tyckte han att det var dags att engagera sig i fotbollen igen. Då tog han kontakt med KAIK och fick börja med att träna pojkar födda 1991 tillsammans med Håkan Idström. Duon tränade killarna tills de kom upp i junioråldern. Sedan gick han in och var ledare i dotterns lag. Efter ytterligare några år tog han sig an ett seniorlag. Tillsammans med Urban "Abba" Pettersson var han ansvarig för Vingåkers IF.

— Spelarna krävde att det skulle vara lite mer fart och fläkt än utbildning som det är inom ungdomsfotbollen, men även seniorspelare skulle behöva utbildning ibland märkte jag då.

De senaste åren har han varit verksam inom Värmbols FC och DFK Värmbol som målvaktstränare och fystränare. Peter hoppas på en försättning även kommande säsong. Vid sidan av detta är han även en av ledarna i ett av Sörmlands distriktslag. Han och bland annat Mats Dahlin håller i trådarna för flickornas 16-årslag.

— Det är tredje gänget som vårt team tränar. Vi började med flickor -96 och efter det tog vi hand om 99:orna, berättar Peter.

Peter är väl rustad när det gäller fotbollsutbildningar: han har det högsta nivån både på utespelar- och målvaktssidan. Dessutom har han gått idrottskonsulentutbildningen vid Bosöns idrottsfolkhögskola. Där lärde sig Peter det mesta som kan vara bra att veta när man jobbar i en förening. Han fick också lära sig en hel del om träning och hur man på bästa sätt genomför olika typer av idrottsarrangemang.

— Det var en väldigt bred utbildning.

Under utbildningen gjorde han sin praktik på IFK Norrköping. Det var precis när Janne Andersson hade börjat träna klubben som han sedan förde till SM-guld 2015. Peter hängde förstås en och annan dag med den nuvarande förbundskaptenen.

— Janne är en skön lirare som är avslappnad och fin men som är väldigt tydlig med vad han vill.

Mer om Peter Tillqvist

Ålder: 53 år

Bor: I Marmorbyn

Familj: döttrarna Emma och Kajsa

Arbete: Idrottsutvecklare

Kopplar av genom att: promenera, läsa böcker och fixa på huset

Favoritmat: revbensspjäll

Favoritdryck: öl och vatten

Senaste resan: London med döttrarna

Favoritmusik: hårdrock typ Scorpions, Deep Purple och Rainbow

Fotbollsarena du gärna vill besöka: nya Wembley

Idrottsminne: När jag spelade i Claestorps juniorlag och förlorade mot BK Sport med 21–0, då hade jag mycket att göra som målvakt

Fem snabba

Julafton Nyårsafton

Bandy Ishockey

Fisk Kött

Springa

Läsa bok Titta på film

Läs också

( 9 st )

Läs mer om dessa ämnen

DFK VärmbolKAIKVärmbols FCKatrineholmfotboll
Relaterat