• Enduroföraren Patrik Sjöberg från Björkviks MC åker till Rumänien för att delta i extremendurotävlingen Red Bull Romaniacs. Foto:
  • Det var här i det lugna föräldrahemmet som intresset för enduro upplivades. Foto:
1/

Patrik gillar extrema utmaningar på hojen

Enduro
annons

För Patrik Sjöberg som växte upp i ett hem omringat av skog och vatten, blev cykelintresset redan i förskoleåldern som en naturlig del av livet på landet. Med åren tog hans resa på hojen fart mot mer extrema former, till svårforcerade passager ute i det okända.

Patrik Sjöberg vet inte riktigt när han började åka cykeltrial, men någon gång i förskoleåldern, minns han. Han var tävlingsinriktad redan som barn och åkte sin första tävling i cykeltrial vid sex års ålder.

— Pappa lurade mig och sa att det var träning vid Björkviks bana, men när vi kom fram dit såg jag att det var tävling, säger Patrik Sjöberg.

När han fyllde sju år fick han en cross i födelsedagspresent, men på den tiden var det cykeltrial som gällde, och det blev inte mer än några korta turer på gräsmattan. Motor­intresset fanns egentligen alltid där, som en del av kulturen ute på landet, men tiden var inte kommen än.

— Jag har alltid varit motorintresserad, är du uppvuxen på landet så är det en sådan kultur, det var naturligt för mig.

När han fyllde tio började Patrik Sjöberg köra motorcykeltrial, och med åren sökte han sig hela tiden till nya utmaningar. 2010 var det dags för den första enduro­tävlingen, Stångebroslaget.

—  Jag varvade mellan trial och enduro på den tiden. Första gången blev jag 77:a i min klass, så jag var ju nöjd.

Men Patrik Sjöberg hade vad som krävdes, och utvecklingen gick fort. Året därpå blev han sjua, och efter några års enduro­åkning, började han söka sig till nya äventyr. För fem år sedan började han intressera sig för extremenduro, som innebär svåra hinder och passager, GPS-rutt och checkpoints som förarna måste passera.

Senare i juli bilar han till Rumänien, för att delta i Red Bull Romaniacs, som han har sett framemot länge. Under de senaste åren har han åkt till Rumänien på guidad motor­cykeltur för att få en uppfattning om hur terrängen i Rumänien ser ut, som en förberedelse inför tävlingen.

—  Det är mycket backar och väldigt spännande. Extrem­åkningen handlar ju om det, att ta sig fram.

Uppemot 500 förare deltar i tävlingen som är uppdelad i fyra klasser utefter svårighetsgrad. Patrik Sjöberg är anmäld till silver­klassen, som är den näst svåraste efter guldklassen där världens 100 bästa tävlar mot varandra. Det råder ingen tvekan om att det blir en fartfylld resa med många äventyr, men enduron har också sina risker. Under tävlingen måste varje förare bära på en ryggsäck med säkerhetsartiklar som nödraketer, foliefilt, ficklampa och spegel. Lite nervöst är det, men det är en del av sporten, tycker Patrik Sjöberg.

— Det känns som att man är utelämnad om det händer något, så jag är lite orolig, men behåller ändå lugnet.

Förhoppningen är att kunna köra i mål utan att avvika från rutten.

— Tävlingen för mig tar aldrig slut, jag tävlar varje dag i mitt yrke. Jag kör skogsmaskin och räknar alltid hur många träd jag lyckas fälla under arbetsdagen.

Patrik Sjöberg

Ålder: 30

Bor: Björkvik

Aktiv som: enduroförare

Nästa tävling: Red Bull Romaniacs, 25-28 juli, Rumänien.

Fritidsintressen: Lyssna på ljudbok och umgås med vänner.

Läs också

( 1 st )

Läs mer om dessa ämnen

BjörkvikSportmotorsport
Relaterat
annons

Mest delat denna vecka