Rena slumpen att äkta paret

1982 ställde Roger Andersson i Vingåker in sin rallybil i en lada i Skenäs. Han hade helt enkelt tävlat färdig i sin Saab V4 av 1969-års modell.2013 tänkte han skrota bilen. Men när han skulle forsla ut fordonet ut ladan vred Roger Anderson på startnyckeln och den klassiska bilen rullade i gång utan minsta lilla problem.

Vinnarbilen – en Saab V4 av årsmodell 1969 som Rose-Marie och Roger Andersson skördar framgångar i. Den stod i en lada i 30 år och skulle skrotas. Men när den startade fick den leva kvar som rallybil.

Vinnarbilen – en Saab V4 av årsmodell 1969 som Rose-Marie och Roger Andersson skördar framgångar i. Den stod i en lada i 30 år och skulle skrotas. Men när den startade fick den leva kvar som rallybil.

Foto: Fotograf saknas!

Övrigt2018-07-03 08:00

– Då började resan mot en ny era inom motorsporten, berättar den 67-årige skogsmaskinföraren.

Tillsammans med sin motorintresserade hustru Rose-Marie beslutade de sig för att satsa i bilsporten som passar alla.

– Vi köpte en trippmätare och ett stoppur och bestämde oss för att börja tävla i disciplinen regularity, berättar Roger Andersson.

I den välbevarade V4:an genomfördes den första tävlingen under fjolåret.

– Vi tävlar i den så kallade klassiska varianten i den här tävlingsformen, men det finns också en modern klass för nyare bilar, upplyser Rose-Marie Andersson.

Efter flera fina placering under premiäråret, med bland annat ett par andraplatser så kröntes framgångarna för paret Andersson rejält den gångna helgen.

Ekipaget, med klubbadress Katrineholms MK, vann nämligen sin klass i Midnattssolsrallyt som avgjordes i skogarna kring Vimmerby.

– Efter alla år inom motorsporten var det här min första seger, berättar Roger Andersson och pekar mot hustrun Rose-Marie.

– Hon hade verkligen stor del i triumfen.

Rose-Marie Andersson är nämligen kartläsare och den som ansvarar för att ekipaget håller sig inom de tidsramar som arrangörerna har bestämt.

Reguality handlar nämligen inte om att avverka special­sträckorna så fort som möjligt.

– Nej, här handlar det om att komma så nära idealtiden som möjligt, upplyser Rose-Marie Andersson.

Samarbetet mellan kartläsaren och föraren är därmed a och o i sammanhanget. Med koll på trippmätare och stoppur gäller det att kartläsaren förmår bilens förare att behandla gaspedalen på ett sådant sätt att man i slutändan hamnar så nära ideal­tiden som möjligt.

– Det finns hela tiden dolda kontrollanter utefter sträckorna så det gäller verkligen för kartläsaren att hålla koll på tid och rum, säger Roger Andersson.

Och koll det har verkligen hans Rose-Marie Andersson.

– Hon är jätteduktig, säger Roger Andersson och poängterar att duon verkligen har förmågan att samarbeta.

– Men så har vi också varit gifta i 29 år och varandra väl, inflikar Rose-Marie Andersson.

Efter segern i Midnattssolsrallyt väntar nya uppgifter för KMK-ekipaget.

– Närmast blir det två tävlingar i augusti och då hoppas vi på nya framgångar.

– Den här segern har ju gett oss smak på segerns sötma, skrattar Roger Andersson som hoppas att fler upptäcker den här formen av rallytävlande.

– Det här enkelt och relativt billigt och vem som helst kan i princip ställa upp och börja tävla.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!