Nu är ishallen mer jämställd

Backa konståkningsklubb har fått ett eget omklädningsrum. Det är en av många förändringar som kan göra ishallen mer jämställd.

Backa KK:s Sandrah Fullborn i det nya omklädningsrummet - som inreds i föreningens färger.

Backa KK:s Sandrah Fullborn i det nya omklädningsrummet - som inreds i föreningens färger.

Foto:

Övrigt2018-12-21 19:55

– Det började med att tjejerna tyckte att det var orättvist att hockeyn hade kiosk och eget omklädningsrum. De frågade varför hockeyn hade det, men inte vi, berättar Anya Granlund, från Backa KK:s styrelse, som varit en av de drivande krafterna för att klubben skulle få sitt egna omklädningsrum.

Konståkarnas fråga resulterade i en hel del research, som ledde Anya Granlund till det svenska konståkningsförbundets broschyr om hur man arbetar för att få ishallar med lika villkor. I den står bland annat att "utformningen av befintliga ishallar i Sverige är helt anpassade efter ishockeyns behov där målburar och match-ur är en självklarhet, men inte en musikanläggning som är optimerad för konståkarnas grundläggande behov – musik på isen". Med detta, och en hög förbättringsförslag som grund, kontaktade då Anya Granlund en av kommunens föreningskonsulenter. Kort därpå fick hon ett möte med Sportcentrums enhetschef Britt Fredriksson.

– Det tog skruv och snabbt fick vi Sportcentrums stöd. Det är aldrig konfliktfritt att dela på en ishall, där hockeyn, bandyn och konståkningen vill få så bra tider och förutsättningar som möjligt. Men stödet har varit stort, vilket känns jätteroligt, säger Anya Granlund. …

Nu har Backa KK fått tillgång till det omklädningsrum som efter lite renovering skulle komma att bli deras. Men vitmålade väggar och skåp i klubbens färger har de kommit en bra bit på vägen med ideella krafter.

– Konståkarna är otroligt glada. Det har varit stort för dem, att få lämna sina grejer, att få ta lite plats i ishallen där de faktiskt tillbringar otroligt mycket av sin fritid. De åkte till och med och shoppade tillsammans för att pynta skåpen, berättar Anya Granlund.

Även kiosken, som traditionsenligt har tillhört hockeyn, har konståkningen fått ta del av och kan därför bedriva den verksamheten vid behov.

Trots de positiva stegen framåt krävs det många förbättringar för att konståkningen ska kunna bedrivas optimalt. Det handlar bland annat om rätt musikanläggningar, om att glaset på sargen ska gå att tas ned och att få en längre säsong med is.

– Vi vill ansöka om en elitcertifiering, men i och med att vår säsong på is går hand i hand med hockeyns säsong, har vi ingen is i april när våra tävlingar fortsätter. Sedan hade vi till exempel haft nytta av ett Idrottens hus, för att ha utrymmen för fysträning och kanske en till spegelsal.

Trots detta poängterar hon att föreningen är glada över de förändringar som skett och att det finns en förståelse för att kommunen måste ta hänsyn till alla de föreningar som bedriver verksamhet.

– Men extra positivt känns det för att vi har påbörjat ett samarbete med Katrineholm hockey. Vi från styrelserna i båda klubbarna har träffats och vi hoppas att vi kommer att kunna driva gemensamma frågor för ishallen – och arrangera saker tillsammans, säger Anya Granlund.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!