Den drivande kraften bakom jubileumsarbetet, och i ärlighetens namn, den ende, är KSK:s fotbollsordförande Andreas Cervin. Vid sidan om sitt jobb vid regeringskansliet i Rosenbad, har han varit med och sytt ihop överenskommelsen mellan KSK, VFC och KAIK, som vi skrev om häromdagen.
Dessutom har han hunnit med att förbereda det kommande 100-årsjubileet för KSK.
– Jag har researchat, ringt runt och skrivit ner en hel del. Dessutom har jag intervjuat en hel del människor till den kommande filmen som ska visas vid jubileumstillfället den 19 januari nästa år, berättar Andreas Cervin.
Att jubileet sker 14 dagar efter den officiella dagen har två förklaringar: dels är 5 januari trettondagsafton och kan passa folk dåligt. Men sedan ska man veta att det tog ungefär 14 dagar att bilda klubben formellt för 100 år sedan, säger han.
Dokumentärfilmen är klar när det gäller intervjuandet, ett jobb som Cervin gjort till största delen. Men det avancerade jobbet att klippa ihop allt till en fungerande film med berättarröst, bakgrundsljud och liknande ligger på Edwin Dickson, som håller på med det arbetet just nu.
– Jag hittade en guldgruva av filmer när jag fick tillgång till den nyligen avlidne Tage Carlssons gamla filmer, som var från så långt tillbaka som 1930-talet. Dessa har jag överfört till ett annat format.
På 100 år hinner det förstås hända enormt mycket och bara en bråkdel kommer med i filmen. Det svåra är att inte tappa bort viktiga händelser, långt tillbaka i tiden. Därför har Cervin lagt kraft på att intervjua äldre människor, som till exempel minnesmästaren Erik Östdal Gustafsson, 96 år.
– Han är förvisso ingen KSK:are, men han hjälpte till mycket.
Annars ligger huvuddelen av innehållet i filmen på bandyns storhetstid med de tre SM-gulden 1969, 1970, 1972. Den eran, och tio år tidigare, då KSK spelade i den nästa högsta divisionen i fotboll.
– Där har Åke Jansson hjälpt till mycket, säger Cervin och visar upp färgfotot från 1958 med idel legendariska namn som den lite äldre katrineholmaren säkert minns, Roland Niva, Bengt Gullgren, Rune Falk, Åke Jansson själv och många fler.
Vi får se var vi landar någonstans, men kanske 50 procent bandy, 20–30 procent fotboll och 20–30 procent övrigt, som friidrott, bowling och övrigt, avslutar Andreas Cervin.