Funktionärerna som gör ett hästjobb

Det är ryttarna och ibland hästarna som får uppmärksamheten. Men utan funktionärerna skulle Guldsporrarna inte vara genomförbart. Emilia Blomqvist och Magnus Bladh är två av många som bokstavligen gör ett hästjobb.

Magnus Bladh, banläggaren, och Emilia Blomqvist är bara två av många viktiga funktionärer som krävs för att en så stor tävling som Guldsporrarna ska kunna genomföras.

Magnus Bladh, banläggaren, och Emilia Blomqvist är bara två av många viktiga funktionärer som krävs för att en så stor tävling som Guldsporrarna ska kunna genomföras.

Foto: Fotograf saknas!

Övrigt2017-05-17 12:00

21-åriga Emilia Blomqvist var en av de första som kom till Vårnäs på torsdagsmorgonen. Och en av de sista som lämnade anläggningen. Det lär se likadant ut både fredag, lördag och söndag också. Hon har tappat räkningen hur många år det har blivit, en bit över tio är det definitivt. Första året var hon grindvakt men ingår nu i gruppen som lyfter bommar efter rivningar inne på banan.

‒Det här är den roligaste platsen, konstaterar hon.

Mitt på dagen under första tävlingsdagen var det ganska lugnt när duktiga ryttare galant klarade de flesta hindren. Men efter varannan klass utbryter febril aktivitet. Då kommer Magnus Bladh från Eskilstuna in på banan och det är dags att flytta om och bygga nya hinder för nya klasser.

Det är tre år sedan Magnus Bladh senast var med på Guldsporrarna. Den gången som tävlande på sin häst Miro.

‒Den gången gick det inget bra i 1.40-hoppningen, men jag har för mig att jag fick pris i 1.30-hoppningen, säger han.

Så höga är inte hindren i år. VRF:s ambitioner är ett meeting där gemytligheten är viktigare än elittänket. Det har också Magnus Bladh anammat när han planerat för de sammanlagt inte mindre än 25 olika banorna.

‒Ytan, hoppbanan i Vingåker är ganska fyrkantig, är den största utmaningen. Rytmen för hopparna är viktigast. Det gäller att placera hindren så att de hjälper hästarna också och inte bara ryttarna över de 320 metrarna.

För det är också en viktig del av Guldsporrarna. Tävlingen ska inte vara för svår – men ändå tillräckligt utslagsgivande.

‒Det är ett skäl till att hindren mest består av bommar i stället för murar, säger 35-åringen som skaffat sig mycket erfarenhet som banbyggare men nu för första gången ansvarar för banorna vid Guldsporrarna.

Att han lyckats intygar VRF-ryttaren Alina Frölund.

‒Han bygger banor med distanser som stämmer och snälla vägar. Det är roligt att tävla när han bygger banorna, säger Alina Frölund som på torsdagen var funktionär som ska tävla när Guldsporrarna fortsätter hela veckoslutet.

Resultatmässigt fick tävlingarna också bästa tänkbara start för arrangörsklubben. Första segern kom redan i torsdagsmorgonens första klass genom Hanna Jouchims på Devlish Goldie Hawn i lätt D, där hon vann före klubbkompisen Ebba Brakel på Treveller Storm.

Några timmar senare fick VRF:s Isa Byhlin ta emot ett andrapris för sin felfria runda i lätt C över 90 centimeter.

‒Målet var att rida en felfri runda. Det är så kul att det lyckades och att det dessutom blev ett andrapris, säger 13-åriga Isa Byhlin som rider sin egen häst Loni.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!