Dennis Kernen var på ett förberedande läger för några veckor sedan på Bosön där idrottare och deras tränare från tolv olika idrotter hade samlats för selektion, som det kallas. Och på torsdagsmorgonen kom beskedet att 28 idrottare kommit med och Dennis Kernen var en av dem.
– Jag är jätteglad! Jag var glad bara att bli uttagen till på lägret på Bosön och nu när jag är med i Talang 2022 känns det fantastiskt kul.
Vad innebär det för dig?
– Jag fick besked på sms av förbundskaptenen på onsdagskvällen och vad jag förstår så är det här en satsning ekonomiskt och även på andra sätt, som med träningshjälp, material, resor och liknande.
Kanotförbundet är ett av de fattigare förbunden i Sverige. Det visar sig när Dennis Kernen och hans landslagskompisar ska åka till VM i Bulgarien om en månad, då får deltagarna lägga 5000 kronor själva, vilket visar hur välkommet den här satsningen blir för Dennis Kernen och andra kanotister i landet. Med i den här satsningen finns också Alva Johansson från Nyköping och Melina Andersson från Bråviken, Norrköping.
Satsningen gör att SOK också förväntar sig att få något tillbaka från de aktiva, främst i form av finalplatser och medaljer på kommande OS. Men till nästa OS i Tokyo 2020 läggs det ingen press på de aktivas axlar, de ska träna långsiktigt och ha inställningen på nästkommande två OS – i Paris och Los Angeles.
Om idrottaren utvecklas i den takt de själva och SOK hoppas så finns det ett nästa steg som heter Topp och talang. Där tas medaljkandidater in och senast plockades stavhopparen Armand Duplantis in i den gruppen som består av unga namn som Andreas Almgren, friidrott, Angelica Bengtsson, friidrott, André Myhrer, alpint, Alexander Majorov, konståkning.
När vi pratar med snart 18-årige Dennis Kernen har han nyss kommit från ett pass i gymmet och nu var det lunch. På eftermiddagen är det dags för dagens andra pass, som då var ett rent kanotpass. Så att ambitionen finns där hos den unge katrineholmaren som tävlar för Nyköpings KK, det råder det inga tvivel om.