Guide: Så blir den historiska OS-invigningen

En historisk båtfärd, ett massivt säkerhetspådrag och en artist som fått franska högern att rasa. Här är en guide inför OS-invigningen i Paris.

Franska poliser vid Eiffeltornet i Paris.

Franska poliser vid Eiffeltornet i Paris.

Foto: Jonas Ekströmer / TT

OS2024-07-24 13:02

+ OS startar före invigningen

OS "tjuvstartar" på onsdagen med både fotboll och rugby. Men det är på fredag som spelen officiellt startar med invigningen.

Invigningen inleds klockan 19.30 och går i Sverige av följa på Max, Kanal 5 och Eurosport 1.

+ Färdas sex kilometer på båt

För första gången någonsin kommer invigningen för ett sommar-OS inte att äga rum på en arena. I stället är det på floden Seine som det händer.

På båtar ska tusentals olympier färdas en sex kilometer lång sträcka från Austerlitz-bron till området Trocadéro.

Arrangören beskriver invigningen som "modig, originell och unik." Den franske skådespelaren Thomas Jolly, som ligger bakom invigningen, vill skildra den franska essensen.

– Frankrike är en berättelse som aldrig slutar att konstrueras, dekonstrueras och rekonstrueras. Den lever, den förblir vid liv, säger han till AP.

+ 300 000 åskådare

Enligt arrangören kommer invigningen att vara den största i OS-historien. För att följa ceremonin närmast vattnet krävs biljett, men i övrigt är det fri entré. Åttio storbildsskärmar har placerats ut.

Initialt var planen att båtfärden skulle kunna följas av 600 000 åskådare, men den siffran har nu reducerats till omkring 300 000.

+ Massiv säkerhetsinsats

Den annorlunda invigningen har medfört stora frågetecken kring huruvida det går att garantera säkerheten.

Frankrikes president Emmanuel Macron har tidigare, enligt AFP, sagt att invigningen kan flyttas "om vi ser att det finns risker."

I november 2015 utsattes Paris-området för flera terrorattacker, däribland utanför nationalarenan Stade de France där tre självmordsbomber utlöstes samtidigt som Frankrike och Tyskland spelade en fotbollsmatch.

Inför spelen i Paris har Frankrikes inrikesminister Gerald Darmanin hyllat de som ska arbeta med säkerheten.

"Jag räknar med att var och en av er kommer att visa Frankrike från sin bästa sida: som omtänksam, vänlig och professionell", skriver han i ett uttalande enligt AP.

Runt 45 000 poliser ska finnas på plats under invigningen och 30 000 varje dag under resten av spelen.

+ Vem tänder elden?

Vem blir det som får tända den olympiska elden på invigningen? Det återstår att se. Reuters har listat fem tänkbara kandidater:

Friidrottslegendaren Marie-Jose Perec, skådespelaren Omar Sy, fotbollslegendaren Zinedine Zidane, astronauten Thomas Pesquet eller någon av överlevarna från terrordåden i Paris i november 2015.

+ Ilska i franska högern

Det återstår också att se vilka artister som kommer att uppträda under invigningen. En video på Lady Gaga som befinner sig i Paris har fått många att tro att den amerikanska sångerskan ska medverka.

Allra mest snack har det annars varit om den Malifödda franska artisten Aya Nakamura som väntas uppträda. Det har lett till ilska från högerkanten som har anklagat henne för att vara vulgär och inte respektera det franska språket, enligt AFP. Marine Le Pen från ytterhögerpartiet Nationell samling har sagt att Nakamura skulle "förödmjuka Frankrike".

+ En storpolitisk invigning

OS-invigningen blir, på sedvanligt manér, storpolitisk. Ryska och belarusiska idrottare får delta i OS under neutral flagg och med krav på neutralitet – men däremot får de inte vara med på invigningen.

Ett beslut som fick Ryssland att rasa.

"Vi är upprörda över de aldrig tidigare skådade diskriminerande villkoren som införts av Internationella olympiska kommittén", sade Maria Zacharova, talesperson på ryska utrikesdepartementet enligt AFP.

Frankrikes president Emmanuel Macron väntas vara den som öppnar de olympiska spelen. Från amerikanskt håll ska USA:s första dam Jill Biden leda en delegation med bland annat flera senatorer.

+ Tredje gången med två svenska fanbärare?

På torsdag kväll avslöjas vem eller vilka som ska bära den svenska fanan. De senaste två spelen – sommar-OS 2021 i Tokyo och vinter-OS 2022 i Peking – har en manlig och en kvinnlig idrottare delat på uppdraget. Något som IOK tidigare uppmanat trupperna till som ett led i sitt jämställdhetsarbete.

2021 var det Max Salminen, segling, och Sara Algotsson Ostholt, ridsport. 2022 var det Emma Nordin, ishockey, och Oliwer Magnusson, freestyle

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!