Olympiamästaren från Montreal 1976, Bernt Johansson, är en av arrangörerna av cykelklassikern Sverigeloppet som får ett etappmål i Vingåker i sommar. Foto: Jeppe Gustafsson/TT

Nyväckt klassiker gör Vingåkersstopp

Sport

Cykel Sverigeloppet kördes första gången 1951. I fjol fick det nypremiär och när klassikern återkommer i år blir det ett stopp i Vingåker på resan från norr till söder.

Vätternrundans 30 mil är en utmaning för de flesta. Sverigeloppet är nära nog en Vätternrunda om dagen – i en hel vecka. Loppet startar i Haparanda och 180 mil senare nås målet i Ystad.

OS-guldmedaljören från Montreal 1976, Bernt Johansson återuppväckte loppet sommaren 2016.

— Idén som jag burit på i många år realiserades äntligen förra året på ett lysande sätt. Vi har i årets upplaga ändrat banan något men det blir åter en resa genom Sverige som är svår att beskriva", skriver han i ett pressmeddelande.

Stor vikt har lagts på en bansträckning som följer mindre, ofta natursköna och mindre trafikerade vägar. I dagsläget är ett tiotal lag om tillsammans cirka 100 cyklister anmälda och varje etapp avslutas med en gemensam middag och genomgång av nästa dags etapp.

Loppet startar den 27 juli i Haparanda och första stopp blir Piteå. Fem dagar senare var det tänkt att etappmålet skulle vara Katrineholm. Men Sverigeloppet krockar med Challengetouren i golf och därför finns inga hotellrum lediga. Så från Eskilstuna via Julita får deltagarna trampa till nattuppehållet vid Båsenberga i Vingåker i stället efter att ha startat dagen i Sandviken. Näst sista etappen går mellan Vingåker och Värnamo för att avslutas den 2 augusti i Ystad.

"Vi noterar att en utmaning av den här typen är tuff, men fullt genomförbar för målmedvetna cyklister som utför detta som ett lagprojekt med fokus på motion och upplevelse", skriver Bernt Johansson.

Läs mer om dessa ämnen

VingåkerCykel