Den här säsongen är chansen större för avbytare att få spela eftersom lagen får sätta in fem spelare i stället för tre som tidigare.

Nya bytesregler inom fotbollen

Fotboll

På tisdagskvällen höll Svenska fotbollförbundet ett telefonmöte angående det kritiserade förslaget om fria byten i division 2 och 3 herrar och division 1 damer. Nu bestämdes det att man går på det nya förslaget med fem byten i stället för som i dag tre byten.

Det här innebär att man skippar idén om fria byten, liknande det som sporter som bandy, ishockey, handboll, basket och flera andra idrotter har. Missnöjet mot det förslaget var stort från fotbollsklubbarna och ett nytt förslag om att få använda fem, i stället för tre, avbytare togs på telefonmötet.

— En unik händelse, sammanfattade SFF:s ordförande Karl-Erik Nilsson beslutet som togs i demokratisk anda med 42 röstberättigande från förbund, distrikt och SEF.

Ett tilläggsyrkande som gick igenom var att varje lag får göra fem byten, men bara vid tre tillfällen per lag. En spelare som byts ut ersätts av en annan, men den utbytte får sedan inte hoppa in i spelet igen.

VFC:s Håkan "Vargen" Andersson har tidigare uttryckt sitt gillande för förslaget.

— Ja, det öppnar för unga spelare. Vi sitter ju i dag med sju man på bänken och om fem av dem får speltid så är det en vinst för alla. Det tycker jag personligen är ett väldigt bra förslag, sa Håkan "Vargen" Andersson för ett par veckor sedan i KK.

Beslutet börjar gälla från och med i dag.

Läs mer om dessa ämnen

fotboll