– Vi klubbade igenom beslutet på kommunnivå och på det sättet har jag varit delaktig. Att sen få se det genomfört och så fint är riktigt trevligt, berättar Anneli Hedberg (S), ordförande i Service- och tekniknämnden.

Arbetet med banken inleddes i september av Annika Karlsson (även känd som assisterande damtränare i KIB) och är ett samarbete mellan kommunen och Idrottsalliansen med Sörmlandsidrotten i ryggen.

Tanken är att barn och unga på ett enkelt och kravlöst sätt ska kunna låna utrustning för olika idrotter.

Artikelbild

– Man måste få testa sig fram utan att behöva köpa ny utrustning. Vi vill sänka tröskeln för utlåning och hoppas att det kan bli normalfallet. Varför hela tiden köpa nytt? Det kan vara smartare och mer hållbart att låna och testa först, resonerar Johannes Hedlund, som är samordnare för Fritidsbanken å Sörmlandsidrottens vägnar.

Inbjudna var också två av Katrineholms elitidrottare, Simon Engström och Matilda Plan. Tillsammans fick de hålla upp bandet som Anneli Hedberg klippte – och som därmed befäste invigningen av Fritidsbanken.

Hos det stora teamet bakom banken fanns en allmän känsla av tillfredsställelse och stolthet. Över 800 artiklar har samlats in till utlåning, på bara några få månader. Mer utrustning trillar också in hela tiden, i takt med att idrottssäsongerna ändras.

Utlåningsreglerna är kravlösa och vem som helst som vill får låna – du behöver bara ange ditt namn och telefonnummer. Policyn är att inga pengar ska inblandas och reglerna ska främja den som lånar utrustningen.

Artikelbild

Invigningen avslutades med en rafflande omgång av rundpingis där hela skaran möttes. Som segrare stod Johannes Hedlund, som kunde konstatera att hans jobb med Fritidsbankerna, även gett oanade färdigheter – i pingis.