När blir fritiden kärnverksamhet?

Valet 2018

När jag, i slutet av 1970-talet, fick rösta första gången var politikernas viktigaste ord vård, skola och omsorg.

Så låter det än i dag, 39 år och tolv val senare. Man kan ju undra om de områdena aldrig får tillräckligt mycket pengar så att några andra områden kan prioriteras. Som fritiden till exempel.

För den finns inte med i begreppet omsorg. Det finns barnomsorg och äldreomsorg. Men var finns omsorgen för alla som befinner sig däremellan då?

Ingen kan ha undgått ideliga larmrapporter om att vi rör oss för lite och idrottens betydelse i sammanhanget kan inte underskattas, som skolans gymnastiktimmar, fritidens fysiska aktiviteter och föreningsfostran. Ändå är det fortfarande en underordnad fråga i valrörelsen.

Visst, det är åtta år sedan Katrineholms kommunalråd Göran Dahlström (S) dagen före valet lovade en konstgräsplan i Valla. Med reservationen "när ekonomin tillåter". Sedan dess har kommunen gjort stora vinster, men det finns fortfarande ingen konstgräsplan i Valla.

I många år har framför allt Vingåkers IF kämpat för att Vingåker, som sista kommun i Sörmland, ska få en konstgräsplan. Det ledde till en fråga under vinjetten kan du lova till Vingåkerspolitikerna.

Vänsterpartiet och Miljöpartiet säger ja. Alla andra partier svarar nej, flera med motiveringen att kommunen måste prioritera sin kärnverksamhet.

Dit räknas alltså inte en aktiv fritid, trots att det är bevisat att fysisk aktivitet leder till högre välbefinnande, minskad sjukfrånvaro och i sin förlängning minskade sjukvårdskostnader.

Självklart ska det vara ansvarsfulla investeringar. Men när Centerpartiets Robert Davidsson svarar att Vingåker kommun vill prioritera förutsättningar för fler invånare och företag till kommunen är jag övertygad om att bra möjligheter till idrott och rekreation är minst lika angeläget.

Argumentet jag mötts av "att det inte är någon mening med att bygga en konstgräsplan för det finns ju snart ingen som spelar fotboll" håller inte heller. Det kan ju faktiskt bero på att det saknas en konstgräsplan.