1 februari spelar KVBS hemma mot Örebro i bandyallsvenskan. Matchen är dock inget vanligt seriemöte, då hemmalaget kommer att spela i orange tröjor för att uppmärksamma mäns våld mot kvinnor. Det kommer att vara frivillig entré och pengarna går oavkortat till UN Women Sveriges arbete mot våld mot kvinnor. Efter matchen kommer tröjorna att auktioneras ut, och precis som med entrén kommer pengarna att gå till UN Women. 

Inför matchen höll föreläsare från Orange Day MC och UN Women Sverige i ett seminarium om mäns våld mot kvinnor. Maria Andersson är grundare till Orange Day MC och Orange Match. Hon tycker att det är stort att KVBS blir det första bandylaget att spela en orange match. Konceptet har tidigare testats av idrottsföreningar som Vita Hästen, Vargarna och Lejonen. 

– Det känns fantastiskt, för det här måste spridas. För varje idrottsgren som tar ställning får det här spridning och det är enormt viktigt, säger hon. 

Artikelbild

| Maria Andersson är föreläser om mäns våld mot kvinnor för bland annat idrottsföreningar, skolor och kvinnojourer.

Under föreläsningen på Duveholmsgymnasiet berättade Maria om våldet kvinnor utsätts för i vardagen, hur det kan påverka kvinnor och vad det kostar samhället. Hon pratade även om vad idrottsvärlden kan göra för att uppmärksamma detta samhällsproblem. 

– Dessa idrottare har ju sina fans. Om de tar ställning och kan ta det här snacket med andra så kommer de att lyssna. Drömmen är att dessa idrottare går ut på sina sociala medier och säger att de ska spela en orange match för alla tjejer och allas lika rätt, säger Maria och tillägger: 

– Och det är även jätteviktigt att vi pratar om hur vi behandlar varandra på plan, i klacken eller i omklädningsrummet också. 

På föreläsningen befann sig utöver ett 50-tal besökare KVBS A-lag. När föreläsningen var slut gick de upp på scen och visade upp sina orange tröjor.

Artikelbild

| Det var en hel del folk i Duveholmsgymnasiets aula under måndagen för att lyssa på Orange Day och UN Women.

– Det var intressant och det här är någonting som fler nog behöver lyssna på, sa KVBS lagkapten Linus Doktare efter föreläsningen. 

Vad kan man göra från idrottens håll för att motverka våldet mot kvinnor? 

– Det är genom att uppmärksamma det precis som vi valt att göra med en orange match. Det är ett bra första steg att ta, svarar Linus.  

Linus hoppas att många kommer att besöka Backavallen för att se mötet med Örebro, och att många skänker en slant till välgörande ändamål. 

– Jag hoppas att det kommer att komma mycket folk för att kolla på matchen och stödja UN Womens arbete, säger han.