Bangolfbanan, eller i folkmun kallad minigolfbanan, lockar kanske fler turister än idrottare utspätt på ett år, men under helgen arrangerar bangolfsklubben sin årliga stortävling och då är idrottarna på plats. Och spelarna avslöjar: sporten handlar om mycket mer än att ta sig igenom på så få slag som möjligt.

– Det är en gemenskapsgrej. Alla vi som gör mellansvenska cupen känner varandra. Vi firar midsommar ihop, brukade campa ihop. Visserligen tävlar vi mot varandra, men vi hejar på varandra också, säger Ingela Eriksson, sekreterare i Djulö BGK och under dagen även tävlande.

En annan sportslig hemlighet bjussar de före detta katrineholmarna Jessica Rosén och Robert Gustavsson på.

Artikelbild

– Bangolf är definitivt en materialsport. Beroende på temperatur, underlag, bana och taktik så väljer man boll. På den här banan, som är i bra skick, kör vi med ungefär sex bollar, berättar Robert Gustavsson och visar samtidigt ett hav av olikfärgade bollar med variationer i både studsighet och material i väskan.

Jessica Rosén har egentligen lagt bangolfen på hyllan, men valde i år att söka licens för att köra just lördagstävlingen vid Djulö – men precis som Robert Gustafsson, för Örebro bangolfklubb. Men under söndagens tävling i den mellansvenska cupen, ställer hon inte upp.

– Där får Robert köra. Det var mest roligt att köra i dag, berättar hon.

Under lördagen gick deltagarna, 13 par och drygt 30 deltagare, två rundor i mixed och par. Som segrare i par reste sig Kerry Andersson och Ulf Lyxell från Djulö bangolfklubb.

Artikelbild

– Jo, men det känns ju ganska bra, konstaterade Ulf Lyxell, ordförande i föreningen, efteråt.

Med vännen och klubbkompisen Margareta Karlsson stod Ingela Eriksson och pratade såväl förutsättningar inför söndagen så som gamla minnen med husvagnarna.

Artikelbild

– Vi kallades husvagnsligan då. Nu får man spara lite mer på krafterna, men vi har haft mycket roligt ihop, berättar Ingela Eriksson.

Klubbens främsta framgångar under söndagen där 69 deltagare från Mellansverige tävlade stod Margareta Karlsson och Ulf Lyxell för, som vann sina klasser i den mellansvenska cupen. Och lättspelat var det inte.

Artikelbild

– Många har svårt att spela i regn och det syns lite på poäng, men vi körde utan avbrott tills det vräkte ned, då tog vi 10 minuters paus. Men det gick relativt bra, berättar Eriksson.

Se skillnaden på boll och boll när det kommer till studsighet. Många slag kan undvikas med rätt boll och kunskap...