• Carina Maineborn ger VVK:s spelande tränare Alex Jenkins en omgång. Han har lite problem med ena axeln och behandlas bland annat med akupunktur. Foto:
  • Ieuan Lamb har haft känningar i en höft och får behandling av Carina Maineborn. Foto:
  • Carina Maineborn har även gett ut en bok – och fler är på gång. Foto:
1/

Medaljmakaren är tillbaka

I idrottens tjänst

För 15 år sedan var Carina Maineborn sjukgymnast i Vingåkers VK. Då blev det ett SM-silver. Nu är hon tillbaka i klubben som fysioterapeut, men hon får nog plocka fram någon form av mirakelmedicin om hon ska kunna fixa en medalj den här säsongen. Hur som helst tycker hon att hon har ett guldläge i VVK.

När VVK tog sig till final säsongen 2002/2003 lyftes Carina Maineborn fram som en starkt bidragande orsak till framgången. Som sjukgymnast/fysioterapeut gäller det att förebygga skador, behandla skador och rehabilitera skadade spelare. Någonting hon lyckades bra med för 15 år sedan. Anledningen till att hon hamnade i VVK var att brorsan Johan Nilsson var passare i laget. Han hade också en kompis i laget vid namn Ola Maineborn, som sedan blev Carina Maineborns man.

Trots framgången blev hennes sejour i klubben ganska kortvarig.

– Jag gick in i den berömda väggen, säger Carina Maineborn, som vid det tillfället var nyutbildad och jobbade 100 procent på Universitetssjukhuset i Örebro dit hon pendlade samtidigt som hon hade uppdraget i VVK som var som ett halvtidsjobb.

– Jag var med på alla hemmamatcher, bortamatcher och träningar. Sedan hade jag även andra åtagande i till exempel gymnastikföreningen som jag med i.

– När man provat och gjort det här ett antal år så säger kroppen ifrån.

Det resulterade i ett förlorat år.

– Det var ju så illa att jag blev förlamad. Vissa dagar kunde jag göra någonting, men då fick man välja mellan att duscha eller laga mat den dagen.

– Jag hade tur – det låter ju hemskt att säga det – att Ola var knäskadad under den tiden, så han kunde vara hemma och ta hand om mig, fortsätter Carina Maineborn.

Så småningom fick Ola Maineborn kontrakt med Örkelljunga och flyttlasset gick till Helsingborg. Samtidigt kom Carina Maineborn sakta tillbaka till arbetslivet genom att bland annat arbetsträna som sjukgymnast för Örkelljunga.

Sedan 2008 är hon tillbaka i Vingåker och i år även i VVK där Ola Maineborn också är assisterande tränare. I våras började hennes samarbete med VVK i form av söndagsmiddagar hemma hos Maineborns där lagets fyra utländska proffs fick en översyn, samtidigt som Maineborns barn lärde sig engelska på köpet.

Carina Maineborn jobbar ihop med VVK:s spelande tränare Alex Jenkins, som i grunden är universitetsutbildad fystränare. Förra säsongen var han just fystränare, men nu har den 24-årige britten – för övrigt äldst i laget – tagit över som huvudtränare.

– Det är tack vare Alex som engagemanget kom tillbaka – han har mentaliteten. Jag skiter i om vi vinner eller inte. Det viktigaste för mig är att har man mentaliteten, hjärtat i en förening, då vill jag gärna vara delaktig i den.

– Jag har ett guldläge. Alex är sjukt duktig när det gäller fysträning och en otroligt smart människa. Jag behöver bara säga till om vad jag anser behöver göras och så plockar han in det i träningen.

Och de vanligaste skadeproblemen är axlar och hopparknän, smärta under knäskålen.

– Annars är det förvånansvärt lite skador i år. Det märks att fysträningen och försäsongsträningen gjort skillnad.

– Man ska veta att män är färdigväxta när de är 25, så vi har inte en enda man i det här laget som har växt färdigt. Det innebär att det kommer att bli slitningar på senor, muskelfästen, slemsäckar och framför allt på tillväxtzonerna. Så när man tränar på den här nivån är det väldigt viktigt att man jobbar med helheten.

Nästa stora bit att ta tag i blir kosten.

– Där finns det stora variationer i laget. Vissa är väldigt medvetna och vissa anser att de kan käka precis vad de vill.

Hon har tre arbetsplatser där hon jobbar på konsultbasis via sin firma och hon blev för övrigt årets företagare i Vingåker 2014. För drygt ett år sedan kom också hennes bok "Självklart!: hur man uppnår det man vill och mår fantastiskt under tiden".

I VVK vill man förstås uppnå framgång, men det har varit lite si och så med den varan under hösten. Och det har också märkts på killarna när de legat på massagebänken.

– Det är unga människor det är frågan om och jag har ju möjligheten att föra samtal med dem när jag har dem på britsen. Man måste förklara för dem att de flesta killarna de möter har kanske spelat sex elitseriesäsonger.

– Planen för oss var att vara det lag som utvecklas mest under säsongen – och då kan man ju inte vara bäst från början, säger Carina Maineborn, som gärna masserar både kropp och själ.

Lyssnar på det mesta – utom dansbandsmusik

Namn: Carina Maineborn.

Ålder: 41.

Familj: Man och tre söner.

Yrke: Fysioterapeut - pluggar för att bli specialist inom psykosomatik – samspelet mellan kropp och psyke.

Favoritmat: Svensk husmanskost.

Favoritdryck: Vatten.

Favoritmusik: Allätare, förutom dansbandsmusik.

Favoritfilm: Kan inte välja bara en – beror på humöret.

Favoritlag: VVK förstås.

Önskedröm: Vill ha en egen privat praktik i Vingåker.