‒Jättekul, verkligen. Det är ett pris jag kämpat för och ett erkännande för det jag gör, säger Matilda Plan.

Det är inte första gången en lokal talang prisas. Volleyspelaren Vedad Vrana från Vingåker fick det 2007, KSK:s friidrottare Simon Gustafsson två år senare och 2014 utsågs KSK:s kulstötare Sara Lennman till Årets idrottsprofil.

2017 heter vinnaren Matilda Plan.

Artikelbild

| Matilda Plan med blommor och diplom, beviset på att hon är 2017 års mottagare av Solbackastipendiet på 50 000 kronor.

‒Om det bara handlat om idrottsprestationer hade det nog inte blivit jag, utan badmintonspelaren Alice Lindhé från Eskilstuna eller Akilles brottarbröder Fahrad och Fardin Anosheh, säger Matilda Plan.

Men när juryn gör sitt val betyder personligheten lika mycket. Mottagaren ska vara en ambassadör för idrotten och där gjorde Matilda Plan, som är smått unik genom att vara allsvensk både i fotboll och bandy, med Eskilstuna United och Västerås SK.

Det blev en lång väntan för Matilda Plan, då Årets idrottsprofil var det sista priset som delades ut, timmen före midnatt efter en fem timmar lång gala.

‒Det var en trevlig kväll, med en god trerättersmiddag, säger Matilda Plan som ska använda prispengarna till studier.

‒Just nu läser jag upp betygen i naturkunskap och kanske behöver jag göra det i ytterligare något ämne för att bli antagen till den sjukgymnastutbildning jag vill gå.

Tidigare på kvällen fick bland annat Katrineholmsgrabben Dennis Kernen kliva upp på scenen tillsammans med Alice Lindhé och motta Sörmlands sportjournalistklubbs pris Årets uppstickare.

Däremot blev det inget pris för Josen Sandqvist från KVS som var nominerad i kategorin årets ledargärning, Båsenbergas utförsåkare Oliwer Rönnelin för Årets stora små bragder eller Katrineholms orienteringsklubb som var nominerad som Årets värdefulla förening.

Mellan prisutdelningar och middag bjöds det också på underhållning, bland annat av Katrineholmsrevyn.