– Jag är imponerad och oerhört nöjd. Det här skissade vi upp i höstas och till sist blev ju drömmen sann.

I det öronbedövande jublet i omklädningsrummet var det svårt att urskilja tränaren Joakim Lundholms ord. Men i en liten vrå gick det lättare och då konstaterade också "Jocke" belåtet att det för hans del handlade om fjärde lyckade kvalet.

– Jag börjar få rutin men det här var roligare. Förut har jag bara kvalat med Surahammar för att inte åka ur.

I Stortorpshallen bjöd Linden ett stort antal tillresta fans på stundtals charmant ishockey, en lagprestation där det inte fanns någon svag länk.

Med rätt inställning, fart och en närmast osannolik intensitet manövrerades hemmalaget ut.

Efter en mållös förstaperiod spräcktes målnollan redan efter 19 sekunder i andra. Christian Axelsson serverades en "lyxmacka" av Johan Cederberg och avlutade femstjärnigt i friläge.

Mindre än fyra minuter senare ökade han lika effektivt till 0–2.

– Härligt att kunna få bidra. Jag har inte varit riktigt tillfreds med målfabrikationen tidigare i kvalserien.

Lånet från Gripen har etablerat sig med eftertryck och kan mycket väl tänka sig att i förlängningen fortsätta i Linden.

– Vi får ta en diskussion. Det här var i alla fall det roligaste hittills i min karriär och jag kom in i en fantastisk grupp. Men jag har ju också rötterna i Nyköping, förklarade en något kluven 26-åring.

Efter 12.43 i mittronden var det dags för lagkompisen, både I Gripen och Linden, Simon Rodling, att slå till. Han fick fritt efter ett långpass från Backholm i egen zon och avslutade med ackuratess. Därmed tog han också hem både skytte- och poängliga.

Backholm fixade alltså sedan slutresultatet i tom kasse när knappt fyra minuter återstod.

Det fanns många överlyckliga spelare hos kvalvinnarna. Kanske allra gladast målvakten Anders Olsson som fick hålla sin första nolla i Liden och den andra totalt i A-lagssammanhang.

– Ingen vanlig onsdagskväll precis. Den blir svår att glömma och jag hoppas få fortsätta i höst. Stämningen i det här gänget är oslagbar.