Mästerskapen duggar tätt just nu. I Eskilstuna handlar det om senior-SM och KSK:s Sara Lennman får tuffast tänkbara konkurrens då tävlingarna på Ekängen lockar nästan alla EM-hjältarna från Berlin.

Trängseln på Ekängen blir enorm med 650 tävlande och en förväntan om att publikrekordet på 13000 åskådare ska slås.

Riktigt samma siffror räknar inte KSK med, även om några av de främsta finns på plats. Men de var bäst i går, för det handlar om veteran-SM i mångkamp.

– Senast vi arrangerade tävlingen, 2013, var det knappt 30 deltagare varav fyra kvinnor. I år är det 40-talet anmälda, och av dem är 13 kvinnor, så vi ser det positiva, trots att vår tävling krockar med veteran-SM i kastgrenarna som avgörs i Bottnaryd samma dag, säger KSK:s Björn Sund.

För initierade friidrottare är Håkan Setthammar från Västerås och Mats Kollbrink, Hässelby, de namnkunnigaste deltagare. Båda tävlar i klassen 45 år.

– Håkan var på sin tid landslagsman i mångkamp och Mats har ett junior-EM i höjdhopp. Den tävlingen avgjordes i Östeuropa och man hade inte råd att betala elen på arenan, så för att höjdhoppet skulle kunna avgöras kördes det in en massa bilar som riktade sina strålkastare mot ställningen och mattan, berättar Björn Sund.

Mats Kollbrink bröt också Patrik Sjöbergs svit med sju raka SM-guld när han vann 1988. Året därpå tog Sjöberg tillbaka guldet.

Två KSK:are är med och för Andreas Daun handlar det om att försvara fjolårets SM-guld. Och det har han redan gjort. Han är nämligen ensam startande i yngsta herrklassen, H35.

Även Camilla Sevelin får en medalj – i sin första mångkampsstart. Det blir minst brons då tre tävlande är anmälda i K35.

– Jag har anmält mig för att visa ungdomarna i klubben att man inte måste vara bäst för att delta, säger Camilla Sevelin som sedan drygt fyra år är ungdomstränare i KSK.

Upp till 16-årsåldern tävlade hon, framför allt i höjdhopp, men hoppade också längd och provade stavhopp som då var en ganska ny gren.

– Men jag var aldrig så bra att jag kom in på friidrottsgymnasiet som mina klubbkompisar Kristin Nilsson och Marie Eriksson. Så när jag blev ensam i klubben tappade jag lite intresse och slutade.

– Egentligen är inte mångkamp min grej. Det här blir min första tävling, säger Camilla Sevelin.

Hon är mest orolig för häckloppet.

– Jag har bara sprungit ett enda i hela mitt liv. 800 fasar jag också lite för men är säkrare i höjd och längd.

Den femte grenen är kula. I andra klasser är det längd, spjut, 200 meter, diskus och 1 500 meter som gäller.

Äldsta deltagaren är 82-årige Tor Trondset från Ösmo Nynäs.

– Han var här 2013 och tävlade då i sin ungdom, som 77-åring, säger Björn Sund.