Nu ligger Backavallens nya konstgräs där det ska. Under fredagseftermiddagen besiktades planen av leverantören, Backavallens Roger Staaf och Service- och teknikförvaltningens Dennis Carlsson.

– Det vi gjorde var att besikta gräsytan för spel. Nu tar kommunen över planen, berättar Dennis Carlsson.

Men än är inte allt färdigställt. Det krävs lite väder och spel för att konstgräset ska lägga sig och om ungefär två veckor väntar ännu en besiktning – men då från svenska fotbollförbundet.

– Det är en oberoende besiktare som kommer och rullar lite bollar, kollar ojämnheter. Är allt bra då, får vi ett certifikat men annars är leverantören ansvarig för att rätta till eventuella fel, säger Carlsson.

Utöver själva gräsytan ska övriga delar färdigställas. Det handlar bland annat om att utbilda i skötsel, möjliggöra miljöåtgärder och färdigställa området runt planen. Men det ser inte kommunen som något hinder för spel:

– Vi tänker släppa på bokningar från och med måndag. Så då är den spelklar! Vi är jätteglada att kunna erbjuda alla lokala och externa kunder denna kvalitet på planen. Jag kan nämna att de tär samma gräs på ligger på Tele2-arena i Stockholm, säger Carlsson.

Den förra konstgräsplanen låg i ungefär tio år, hur länge tror du att den här kommer att användas?

– Förutsättningarna är väldigt bra. Men sköter man den optimalt och sliter den normalt, ska den kunna ligga lika länge. Men gräset har utvecklats tre-fyra steg jämfört med det gamla gräset, så förhoppningen är att den ska hålla så länge som möjligt.