Det var tänkt att VFC skulle spela seriepremiär 4 april mot Huddinge. Nu har Svenska fotbollförbundet beslutat att flytta fram seriepremiären för division 2 till mitten av juni. Det är även klart att antalet matcher blir färre, då division 2 blir en enkelserie 2020. Division 3 för herrar och division 1 för damer kommer att spelas som enkelserier. SvFF rekommenderar även de olika distrikten att skjuta på sina seriestarter. 

– Vi håller på och funderar då vi fick informationen nyligen. Vi försöker nu att samla ihop styrelsen i morgon för att se var vi landar i frågan. Målsättningen är att komma ut senast fredag med hur vi gör då det är många föreningar som undrar, säger Peter Lundh, kanslichef vid Södermanlands Fotbollförbund kort efter SvFF:s besked. 

"Beslutet att genomföra dessa serienivåer som enkelserier tas som en sista utväg utifrån myndigheternas prognoser för kring smittspridningen under april/maj och för att inte tvinga föreningarna att med förskjuten seriestart spela oavbrutet varje helg under sommar och höst", skriver SvFF i ett pressmeddelande. 

Rickard Lönn, lagledare i VFC, säger att onsdagens besked ändrar hela upplägget för säsongen.

– Vi har tränat i drygt elva veckor och nu har vi runt tolv veckor kvar till seriestart. Det blir så klart en annorlunda säsong och vi får börja på en ny plan för försäsongen, säger han. 

Beslutet att göra om formatet på årets division 2 var dock inte oväntat menar Lönn. SvFF har tidigare beslutat att flytta fram premiären för allsvenskan, superettan, division 1 och damallsvenskan. 

– Under de två senaste veckorna har vi tänkt i termerna att det kan bli framflyttat. 

SvFF har varit i kontakt med klubbarna i division 2 gällande om de vill spela en enkelserie eller en vanlig serie med ett tätare spelschema. 

Nu blir det en enkelserie där alla lag möts en gång. Lönn tror dock att VFC hade klarat av ett tätare spelschema.

– Jag tror att vi hade kunnat hantera det, men spelarna vill nog även ha lite ledighet under sommaren. Jag tror att de föredrar en enkelserie. 

I inledningen av april kommer klubbarna att få mer information gällande seriestart och spelordning. Just nu har VFC bara en tävlingsmatch innan seriepremiären i juni, då det väntar en match i DM-slutspelet. 

– Vi kommer att fylla på med träningsmatcher. Hur många träningsmatcher det blir vet jag inte, men jag tror inte att det blir några innan påsk, säger Lönn.