När rättegången i Ångermanlands tingsrätt avslutades för en dryg månad sedan var Daniel Kindberg övertygad att han skulle frias från alla brottsmisstankar. Kindberg tyckte inte att åklagaren lyckats bevisa att han, tillsammans med en Peabanställd och en transportföretagare från Sollefteå, genom falska fakturor tillskansat sig miljonbelopp som senare hamnade hos Östersunds fotbollsklubb.

Men tingsrätten tycker annorlunda. Daniel Kindberg dömdes på tisdagen till tre års fängelse och ett stort skadestånd för bland annat grov trolöshet mot huvudman och grovt bokföringsbrott.

Yrkat fyra år

Artikelbild

| ÖFK:s tidigare ordförande Daniel Kindberg. Arkivbild.

Det jag kan konstatera är att tingsrätten i rätt hög utsträckning gått på den linje vi lagt fram i åtalet under rättegången, men inte fullt ut utan vissa delar har också ogillats, säger Peter Jonsson, biträdande åklagare, till TT.

Åklagaren hade yrkat på fyra års fängelse och sju års näringsförbud för Daniel Kindberg.

När det gäller påföljden kan jag också konstatera att tingsrätten har dömt till fängelsestraff vilket också är rimligt med tanke på de brott man dömer de här tre personerna för, men inte upp till den nivå som vi hade yrkat vilket sannolikt hänger ihop med att delar av åtalet också blivit ogillat, fortsätter han.

Tingsrätten bedömer att fakturorna som åtalet avser till stor del omfattar arbete som inte utförts. Bedömningen grundas på att de åtalade kommit överens om en brottsplan och att en av dem, Daniel Kindberg, styrt hur olika fakturor skulle utformas och skickas.

Enligt utredningen har det fakturerande bolaget inte haft tillräckligt med personal för att utföra arbete i den omfattning fakturorna angav. Företaget ska heller inte ha haft tillräcklig tillgång till drivmedel.

Ska överklaga

Alla de tre nu dömda männen förnekar brott. Och bara ett par timmar efter att domen fallit meddelade Daniel Kindberg och hans advokat Olle Kullinger vid en presskonferens att de kommer att överklaga.

Det är en rättsskandal så som domen är skriven. Vi kommer att överklaga och ha en match i hovrätten om det här, sade Daniel Kindberg.

Åklagaren har ännu inte fattat beslut om ett eventuellt överklagande.

Vi kommer att läsa domen noggrant och analysera domen och därefter ta ställning till om det här är en dom vi kan nöja oss med eller om vi ska överklaga, säger Peter Jonsson.