"Baloo" instruerade på läger i Katrineholm

I början av 1970-talet utvecklades "ju-shin-jutsu-ryu" av svenske budolegendaren George Irenius. Under den gångna helgen fick lägerdeltagare i Katrineholm veta mer om stilen.

Jan-Erik Roos var en av deltagarna av Anders "Baloo" Irenius undervisning av ju-jutsu i helgen.

Jan-Erik Roos var en av deltagarna av Anders "Baloo" Irenius undervisning av ju-jutsu i helgen.

Foto: Stellan Nilsson

Kampsport2019-11-25 14:43

Irenius son, Anders "Baloo", huvudinstruktör för den här formen av ju-jutsu, hade nämligen infunnit sig på Katrineholms Karateförenings träningslokal på Djulögatan för att lära ut den här formen av den  japanska formen för mjuk teknik.

– Ju-jutsu innehåller massor av olika delar i konsten av självförsvar och den form som vi tränat på under helgen är den stil som min far utvecklade och som introducerades i Sverige 1972 sedan den sanktionerades i Japan, berättar Anders Irenius.

Lägerdeltagarna kom från en rad olika föreningar i mellansverige och från arrangörsklubben fanns fyra utövare på plats.

Jan-Erik Roos var en av dessa och han har till och från ägnat sig åt ju-jutsu under många år.

– Jag är tilltalad av sporten som handlar om i stort sett allt, säger Roos och nämner strategi, filosofi, psykologi och anatomi.

Ju-Jutsu innehåller inga tävlingsmoment och är därmed befriad från alla former av mästerskap.

Istället är det självförsvar som ju-jutsu står för och anställda inom olika områden, som exempelvis polisen, har genom årens lopp fått genomgå kurser.

– Min första kontakt med ju-jutsu fick jag i början av 2000-talet. Men klubben i Katrineholm lades på is under några och då gjorde jag ett uppehåll, uppger Jan-Erik Roos.

Men idag finns det 105 medlemmar i föreningen.

– Vi har inte bara ju-jutsu på programmet utan i stort sett alla japanska kampsporter ingår i vår verksamhet, uppger Jan-Erik Roos.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!