Av de drygt 60 deltagande löparna från Katrineholm med omnejd var Alicia Sjöberg och Julia Holmlund, båda 21 år, två vänner som sprang tillsammans – mest som en kul grej.

– Jag sprang första gången förra året och tyckte det var roligt, men hade kanske sprungit två kilometer inför. I år har jag tränat ordentligt sedan maj och det har varit riktigt kul eftersom att det går fort att träna upp konditionen. Men en mil hade jag inte sprungit, utan det ville jag spara till loppet, berättar Alicia Sjöberg, som siktade på att ta sig runt banan på under timmen.

Julia Holmlund sprang däremot för allra första gången.

Artikelbild

Elin Dahlin var nöjd med årets tid på Tjejmilen.  FOTO: PRIVAT

– Jag ville bara ta mig runt och hade inte tränat någonting innan. Men det var väldigt roligt hela vägen, det händer så mycket runt omkring. Man har liksom cheerleaders som hejar på en och musiken är väldigt hög, säger hon.

För gemenskapens skull startade de i samma grupp, men under loppet körde de på i egen takt. Alicia Sjöberg nådde sitt mål och kom in på 57 minuter och Julia Holmlund kom in efter en timme och 13 minuter.

– Man var ganska nervös innan, inte för att jag vet varför. Men det släppte ju sedan, berättar Julia Holmlund.

Tjejerna pluggar i olika städer, precis som många i andra tjejgänget de umgås med. Några ur gänget följde med som hejarklack och tillsammans tillbringade de hela helgen i Stockholm.

Artikelbild

– Vi är utspridda på olika orter, så att kunna samlas och göra en sådan här grej av det var väldigt roligt. Nu vill vi att det ska bli tradition och några av dem vill nog följa med redan till nästa år. Hela helgen var över förväntan, imponerande. Det vill vi göra om, säger Alicia Sjöberg, som erkänner att lördagskvällens planerade firande blev betydligt lugnare än tänkt.

– Jag var helt slut efteråt. Vi får se till att vara i bättre form till nästa år, så att man orkar fira, konstaterar hon.

En utflyttad katrineholmare, Elin Dahlin som bor i Norrköping, blev en utav de snabbaste lokala med sin tid på 47:43.

– Jag är definitivt nöjd. Min målsättning var att springa runt på under 50 minuter och ha kul längs med banan, berättar hon.

Att springa lopp är dock inget nytt för Elin Dahlin. I sommar har hon, som förutom löpning tränar crossfit och på gym, bland annat hunnit med ett maraton, KK-joggen, Midnattsloppet och nu Tjejmilen.

Hur skiljer sig Tjejmilen från andra lopp?

– Det är en ganska flack, enkel bana och så är det roligt med bara tjejer som springer. Det blir lite girl-power. Sedan tycker jag om att alla verkligen kan vara med, oavsett nivå.