Att en av dem skulle få åka var klart redan under lördagskvällen. Marie Sandberg genomförde nämligen loppet på tiden 9:53:35 och blev därmed vinnare i sin klass och elva bland alla damer.

I och med att åtminstone en biljett till VM delas ut i varje klass, var hon därmed garanterad platsen.

– Det känns ju inte som något man tackar nej till. Det är klart man ska åka, en sådan här chans får man kanske bara en gång. Och jag insåg väl att möjligheten fanns, men jag trodde inte att jag skulle klara det, berättade hon under lördagskvällen.

Artikelbild

Marie Sandberg närmade sig målllinjenglatt.  FOTO: ANDREAS ASSERMARK

9:53:35 stod stoppuret på när hon sprang in över mållinjen som klassvinnare i Kalmar.

– Jag vet inte vad som hände. Jag ammar min yngsta fortfarande och har varit uppe i natt, sovit dåligt. Jag hade varit jättenöjd om jag kommit in på under tio timmar och 20 minuter. Det var nästan en chock när jag insåg att jag skulle klara loppet på under tio timmar, berättar hon.

För hennes klubbkompis Mikael Kjellander blev VM-biljetten en klart svettigare fråga.

Med sin tid på 9:14:07 blev han femma i sin klass – och under 2017 fick de fyra bästa i klassen en varsin biljett till VM på Hawaii.

– Om någon av de fyra bästa tackar nej får jag åka, berättade han under lördagskvällen.

Och på söndagen var det dags för prisutdelningsceremonin.

– Det var nervöst. Den är lång, det är många prisutdelningar. Igår kände jag mig lättad över att ha genomfört loppet, men i dag låg VM-biljetten utanför min kontroll. Därför var det en otroligt skön känsla att få sitt namn uppläst, berättar han under söndagseftermiddagens hemresa.

För två år sedan satte han och familjen målet att nå VM på Hawaii.

– Jag får ändå vara glad för att det gick så snabbt. Två år låter som lång tid, men det finns vissa som kämpar i tio, 15 år, berättar Mikael Kjellander.

På tidigare lopp har han inte varit i närheten av en kvalplats, åtminstone inte lika nära som nu.

– Jag kom på 21:a plats i Barcelona förra året. Men visst har vi snackat om att vi kanske åker till Hawaii och så. Familjen har ju hoppats och drömt lika mycket som jag och nu ska vi få göra detta tillsammans.

Resan till Hawaii blir inte bara en tävlingssatsning.

Förutom att Mikael Kjellander med familj får åka till paradisön med sin goda vän och klubbkompis, Marie Sandberg med familj, väntar ännu en belöning.

– Jag och Lina har sagt det, att om vi tar oss till Hawaii så ska vi gifta oss. Och nu ska vi dit, så nu har vi lite att planera. Det är en spännande tid som väntar, säger Mikael Kjellander.

Efter gårdagens lopp värker kroppen i vanlig ordning, berättar både han och Marie Sandberg, men Kjellanders smärta försvann snabbt när det blev klart at than skulle få ta emot blomsterkransen på scenen i samband med att han emottog VM-kvalplatsen.

Nu väntar dessutom en sju veckors period av först återhämtning och sedan toppning inför loppet.

Men när Mikael Kjellander och Marie Sandberg väl är på Hawaii, är det njutning som gäller.

– När jag åker dit så ska jag njuta av tävlingen, inte jaga tider eller placeringar, säger Mikael Kjellander.

Trots att de båda kvalificerat sig till det största inom Ironman-världen, kan de inte låta bli att berömma sina klubbkompisar – och speciellt debutanterna.

– Vi har haft det fanastiskt roligt tillsammans, intygar Kjellander.

De lokala framgångarna tog inte slut där. Daniel Johnson, som är född och uppvuxen i Katrineholm men som idag bor i Norrköping, fick även han med sig en VM-biljett hem.