Förra året tog Sara Lennman SM-brons och hon hade stora möjligheter att kunna upprepa den placeringen på förhand, detta enligt experterna i tv, Kajsa Bergqvist och Jakob Hård. Tävlingen började också på det mest förutsägbara vis. Storfavoriten Fanny Roos klippte till med 18.08 och Frida Åkerström med en bit över 16 meter och så långt hade ingen av de andra i startfältet någonsin stött.

Närmast var just Sara Lennman med sitt personliga rekord på 15.93. Hennes 15.04 i första omgången lade henne på en till synes säker tredje plats. Det var bara det att IF Götas Amanda Malmehed hade prickat in en formtopp lagom till SM och passerade Sara Lennman genom att skicka iväg kulan 15.41.

Sara, som dittills inte sett speciellt bra ut rent tekniskt, fick då till det i tävlingens sista stöt då hon stötte fina 15.51 och passerade Malmehed med en decimeter. Men Karlstadtjejen samlade ihop sig och i sin allra sista stöt satte hon sitt andra personliga rekord för dagen då kulan landade på 15.65!

– Jag skrämde i alla fall upp henne med min enda riktigt bra stöt, men Amanda gjorde en jättebra tävling och var riktigt värd det här. Två personliga rekord när det krävdes som mest, berömde en sportslig Sara Lennman.

Då blir det ingen Finnkamp för dig?

– Nej, det ser ut som att jag missar den. De tre bästa brukar få tävla så jag antar att säsongen därmed är slut för min del, säger hon.

Därmed var prispallen klar: Fanny Roos, Växjö SK, 18.08, 2) Frida Åkerström, Huddinge AIS, 16.31, 3) Amanda Malmehed, IF Göta, 15.65, 4) Sara Lennman, KSK, 15.51.