De senaste åren har det spelats division 3-derbyn mellan Julitas och DFK Värmbols damer, men så blir det inte i år. DFK hoppar av trean, för att spela i fyran i stället – och få nya derbyn mot Vingåker.

Inga derbyn i fotbollens damtrea

Fotboll

Det blir inga derbyn i damtrean mellan Julita och DFK Värmbol U i år.

Sörmlandsfyran och -femman samt damtvåan är klara sedan tidigare. Men lagen i de lägre serierna har fram till torsdagen den 15 februari på sig att anmäla sig till seriespelet.

— Det har de flesta också gjort. I division 6 är 22 v 24 behöriga lag anmälda. Där saknas bara Nyköpings BIS U och Skogstorp, säger Marcus Holmberg på Sörmlands fotbollförbunds kansli i Eskilstuna.

Det innebär att alla lokala lagen, Bie, Marsjö/Byle,Tisnarbro, Sköldinge och uppflyttade Högsjö är anmälda.

— Vi ska ha två serier och som den geografiska indelningen ser ut blir det troligen samma indelning som under 2017, det vill säga lagen från Katrineholm och Vingåker spelar i sydvästra serien med lag från Nyköpingstrakten, säger Marcus Holmberg.

Till de tre division 7-serierna är hittills 26 lag anmälda. Bland dem Baggetorp, Gropptorp, KAIK, Julita, Björkvik, Valla, Vingåker U och Österåker. 2017 bildade KAIK/KSK ett gemensamt lag i sjuan, liksom Valla/Sköldinge.

— Det kan bli så i år också. Än så länge är bara KAIK och Valla anmälda, men klubbarna har fram till sista mars på sig att meddela eventuella kombinerade lag, säger Marcus Holmberg.

När det gäller sjuan finns tre nya klubbar anmälda. Det är Eskilstuna Södra FF som spelade i division 3 så sent som 2016 men tvångsnedflyttades efter att ha lämnat walk over och inte hade något lag förra säsongen. Nu börjar klubben om i sjuan. Även FC Kurdtuna och FC Tillsammans, båda från Eskilstuna, är nya.

Till damtrean var både Julita och DFK Värmbol behöriga, men av dem är bara Julita anmält. DFK väljer i stället att anmäla sitt U-lag till division 4-spel – där det inte heller blir något derby, då Vingåkers IF:s damlag på grund av delvis utlånad trupp inte kommer att spela.

— Eftersom vårt A-lag spelar i division 1 tillåts bara två spelare dubblera i U-laget, jämfört med fem för U-lagen med A-lag i division 2. Eftersom vi har en tunn trupp är det en anledning att vi väljer att spela med U-laget i fyran, säger Elisabeth Skoog i DFK.

En annan är att unga spelare, från flicklaget födda 2001/02 kommer att utgöra stommen i U-laget och övergången från flick- till seniorfotboll kan bli lite väl tuff om det gäller division 3.……

I en tidigare version av artikeln stod det att DFK Värmbols U-lag kommer att möta Vingåkers IF i division 4. Dessa uppgifter är nu uppdaterade och vi beklagar felet.

Läs också

( 3 st )

Läs mer om dessa ämnen

DFK Värmbolfotboll
Relaterat