Andreas Nyman i Broby får gå tllk gymmet för att få någon som kan liknas vid skidträning.

Idrottarna som längtar efter snö

Skidor

Ingen snö i sikte och cykelbanor fulla av grus som omöjliggör rullskidåkning. Det är en eländes vinter, oavsett om man vill åka utför eller på längden. Men räddningen kan vara nära.

— Natten till lördag drar vi i gång snökanonerna, säger Niklas Eriksson i Båsenberga slalomklubb.

Föreningen försökte redan i mitten av december att fixa konstsnö.

— Den gången fick vi slå av efter sex timmar. Det kostade oss 20 000 kronor.

Nu följer han tre olika vädersajter med största noggrannhet.

— De visar alla lite olika prognoser, men tar vi snittet så ser det bra ut för den närmaste veckan med flera minusgrader.

Därför kraftsamlar BSLK och startar alla 20 snökanonerna i trettonhelgen.

— Det är exakt samma tid som förra året. Då jobbade vi fem, sex dygn med att producera snö och kunde öppna backen i mitten av januari. Vi hoppas på samma tidsschema i år, säger Niklas Ericsson.

Lyckas det är det inte bara till glädje för utförsåkarna. För samtidigt som de fyra nedfarterna i backen får snö blir det också ett spår för längdåkarna.

— I år ska vi dessutom försöka göra det längre så att det blir dryga kilometern långt. Det gör vi genom att göra snöbädden lite smalare än de senaste åren.

Det tycks inte spela längdåkaren Andreas Nyman i Broby någon roll.

— Min klubbkompis Marcus Sjöberg åkte till Torsby för att träna i skidtunneln på torsdagen, säger Andreas som själv varit i Vreta utanför Linköping och åkt några gånger.

Det blir också många mil i bil för lite träning.

— Är man i bubblan är det inte så långt, men det är klart att om det räcker med att åka till Vingåker är det ju bara positivt.

För det är inte bara snöbrist som gäckar åkarna. Det ligger fullt av grus på cykelbanorna som gör det omöjligt att träna på rullskidor också.

— Jag går till gymmet och kör stakmaskin. Den fungerar som surrogat även om man inte kan träna frånskjut och diagonalåkning. Jag har också varit och simmat, det är ju ungefär samma muskelgrupper som vid skidåkning.

Men Andreas Nyman känner sig ändå inte så stressad i jakten på snö.

— För mig blir det ett mellanår som skidåkare då jag åtagit mig en del nya uppgifter på jobbet.

Men för klubbkompisarna som ser fram emot Engelbrektsloppet och framför allt Vasaloppet krävs mer "riktig" träning.

— Därför arrangerar klubben sex veckoslutsresor till Mångsbodarna där alla kan träna på snö. Där finns det gott om den varan just nu, säger Andreas Nyman.

Läs mer om dessa ämnen

BåsenbergaSkidor