• Att sitta i så kallad jägarvila, med benen i 90 graders vinkel är mycket jobbigare än det ser ut, men det klara de här ungdomarna väldigt bra. Foto:
  • Gustaf Fager är en av flera mycket duktiga unga simmare som vill bli lika bra som sin tränare Emil Kernen och han nöjer sig inte med det – han vill bli bäst i världen. Foto:
  • Här har ungdomarna skapat en mänsklig brygga, vilket är betydligt svårare än vad det ser ut att vara. Foto:
  • Emil Kernen är bara några år äldre än de ungdomar han tränar. Här är det magmusklerna som får sig en omgång. Foto:
  • Emil Kernen visar hur övningen ska gå till. Foto:
1/

I kölvattnet av framgångar tänds det nya simtalanger

Simning

KSS har länge haft en förmåga att producera duktiga simmare. En ny generation är på gång med Emil Kernen, John Aldrin, Kevin Grahn och Filip Rautiainen. Men vad finns det under dem?

Vi åkte till Duveholmshallen och kollade in ett träningspass på onsdagskvällen. Det första man ser när man kommer in är Christina Alm som leder ett simpass för vuxna som vill lära sig att simma frisim. Men längre bort i hallen står Emil Kernen på bassängkanten och leder en uppvärmning med en grupp ungdomar mellan 9–13 år.

14-årige Emil visar hur övningarna ska gå till och de yngre förmågorna hänger på. det blir magmuskelövningar, plankan, 90 grader mot väggen och sedan någon form av kombinerad styrkeövning och koordinationsövning där det gäller att bilda ett tåg av varandras kroppar.

Det blir lite invecklat, men till slut löser de uppgiften under jubel och därmed är uppvärmningen klar och det blir att plumsa i bassängen där de här ungdomarna trivs bäst förstås.

— En del är riktigt duktiga. Den där killen, säger Emil Kernen och pekar på Gustaf Fager, han är riktigt lovande och träningsvillig. Jag har följt honom lite grann och han är skitduktig, han är bättre än vad jag var när jag var lika gammal, säger han berömmande.

Vi går fram till bassängkanten och får några ord med 9-årige Gustaf Fager och berättar vad Emil Kernen har sagt om honom.

— Det var roligt att höra att han tycker att jag är duktig, säger han lite blygt.

Hur länge har du simmat?

— Jag tror att det är knappt två år.

Simmar du alla simsätten?

— Ja, men frisimmet är det som är roligast.

Och nu är du villig att lägga ner den tid som krävs för att bli bra?

— Ja, det är jag. Jag vill bli bäst i världen.

Ja, med den målsättningen vill ju inte störa längre utan låta Gustaf och hans kompisar utnyttja träningspasset till det som är det roligaste av allt, att simma längd efter längd på alla möjliga och omöjliga sätt och vis.

Läs mer om dessa ämnen

KSSsimning