1990 spelades VM i Italien. Det var då Maha Al-Qaisy började följa det tyska landslaget. Det var där och då kärleken till laget som präglat hela hennes liv började.

Hon kommer aldrig att glömma när hon satt tillsammans med familjen framför tv-apparaten hemma i Bagdad, Irak, då Andreas Brehme skulle skriva tysk fotbollshistoria med det sena målet i finalen mot Argentina.

– Det handlar inte bara om Tysklands landslag, utan hela landet.

– Det var min stora dröm att åka till Tyskland och när jag väl gjorde det överträffade det mina förväntningar. Den positiva bilden jag hade har förstärkts, speciellt av människorna. De är så snälla, berättar hon.

Den tyska etiken och moralen tycker hon syns i hur det tyska landslaget spelar.

– De har haft samma hjärta i spelet sedan år tillbaka och det handlar om laget. De ser sig själva som ett, som en maskin. De spelar snyggt och med respekt för både varandra och motståndarna.

Speciellt mycket tycker hon om målvakten Manuel Neuer.

– Vi kallar honom ”the German wall” (den tyska muren). Det krävs en riktig stjärna för att ta sig förbi den. Sen är han ödmjuk och mångsidig – nästan ett helt lag i sig.

Ett av de starkaste minnena Maha Al-Qaisy har från VM är från slutspelet i Tyskland 2006.

– Jag gråter alltid när Tyskland förlorar. Men då, när de förlorade semifinalen mot Italien och Michael Ballack grät, då grät jag på riktigt. Jag glömmer aldrig hans tårar och hur jag grät med honom.

Själv testade hon att spela fotboll första gången med SFI (utbildning i svenska för invandrare) i Sverige och då stod hon i mål.

– Det var toppen, en speciell känsla. Det var så mycket svårare än vad jag trodde.

Hon berömmer de insatser som den tyska förbundskaptenen Joachim Löw gjort under åren, men är lite tveksam till den tyska truppen som intar arenorna under pågående fotbolls-VM – och förlorade premiären mot Mexiko i söndags.

– Vi har ett bra försvar med Mats Hummels och Joshua Kimmich. Likaså mitten, med Toni Kroos, Mesut Özil och Thomas Müller.

– Vi har ett bra anfall också, men det är svårt att ersätta giganten Miroslav Klose. Men Löw har säkert en bra plan, han brukar ha det, skrattar Maha Al-Quaisy.

– Eftersom Philip Lahm och Bastian Schweinstiger har slutat i landslaget blir det en utmaning att försvara VM-titeln och vinna. Men som vi brukar säga, ”impossible isn’t German” (omöjligt är inte tyskt).

Mot Sverige tvekar hon dock inte på resultaten.

– Jag har svårt att se att Sverige vinner när Neuer står i mål, men hur mycket Tyskland vinner med vågar jag inte gissa. Men det är fotboll och i fotboll kan vad som helst hända, säger Maha Al-Qaisy.

Hejar du något på Sverige?

– Javisst! Jag gillar Sverige och hejar så klart på dem – utom när de möter Tyskland. Då är det Tyskland som gäller. Det var samma sak när jag såg dem spela mot varandra i VM-kvalmatchen på Friends Arena 2013, säger Maha Al-Qaisy.