När det svenska herrlandslaget blev klart för sommarens Rysslands-VM uppgick ersättningen från Fifa till 80 miljoner kronor, skriver Dagens Nyheter. Damlandslaget får ingenting för sin VM-biljett.

– Rent krasst tycker jag att det är för jävligt. Vad jag vet uttalar sig Fifa ofta om att de satsar på damfotbollen och tycker att den är bra, men de visar ju ingenting med att ge oss noll kronor. Det är en besvikelse och det är fan pinsamt att de gör på det sättet, säger försvararen Nilla Fischer efter att VM-platsen säkrats i Viborg.

I en intervju med Expressen sade mittfältaren Kosovare Asllani nyligen att hon är öppen för en bojkott av mästerskapet om det är det som krävs för att få till en förändring. Hon undrade hur det skulle se ut för Uefa (Europeiska fotbollsförbundet) och Fifa om de bästa landslagen till exempel inte ställde upp i ett mästerskap. Efter mötet med Danmark lyfter hon frågan igen.

– Vi har makt. Vi är i VM och det är klart som fan vi vill spela, men inte till vilka förutsättningar som helst, säger Asllani.

Håkan Sjöstrand, generalsekreterare för Svenska fotbollförbundet, instämmer i landslagsspelarna kritik mot Fifa och framhåller att Sverige försöker driva på för en förändring.

– Vi delar ju den uppfattningen. Vi tycker att det naturligtvis borde finnas (en ersättning).

Om Sverige lyckas ta sig vidare från gruppen i Frankrike-VM väntar ersättning till Sverige – en summa som blir större ju längre laget går i turneringen. Det svenska förbundet ska själva betala en ersättning till spelarna, men Sjöstrand vill inte uppge för DN hur mycket pengar det rör sig om.