Cykelvasan slutade dramatiskt för Henrik Sparr

Cykelvasan
annons

Henrik Sparr från Katrineholm låg tolva i elitklassen efter 66 kilometer, men hans lopp fick ett otäckt avslut när han i 40 kilometer i timmen kraschade och fick föras bort med ambulans.

Katrineholmaren cyklar i tävlingsklass 1 och kör för Team Apollo Sport Skoda och niomils-loppet började riktigt bra för Henrik Sparr, 43 år. Efter att ha hållit ett stabilt tempo i den större delen av loppet och lyckats ta en 12:e placering vid Evertsberg efter 66 kilometer fick hans lopp ett oväntat avslut.

– Jag kommer inte ihåg så mycket av smällen, men av det jag fått höra av andra så verkar det som att min framfälg vikt sig, att framdäcket kavlades. Jag låg i 40-45 kilometer i timmen och sedan gick det ruskigt snabbt, berättar en skakad Henrik Sparr precis efter att han kommit ut från akuten.

Kraschen skapade osäkerhet i hos alla närliggande cyklister, några hann veja undan men Henrik Sparr berättar att åtminstone fick en annan cyklist över sig. Lagkamraten Calle Friberg, som låg tätt bakom och som ska ha sett händelseförloppet, kom till undsättning kort efter kraschen och avbröt sitt eget lopp för att se till att Henrik Sparr skulle klara sig. Calle Friberg lyckades få tag på en telefon och tillkallade ambulans.

– Hade inte Calle stannat hade jag kanske inte klarat mig, vi var ju mitt ute i skogen längs med vasaloppsvägen och jag var helt chockad. Min cykel är helt paj, min cykelhjälm är krossad. Det hade kunnat gå hur illa som helst, berättar Henrik Sparr.

Efter några timmar på akuten kunde det konstateras att han undkommit allvarligare skador, men att han trasat sönder sin ena axel och nyckelben och fått omfattande skrapsår. Dock fick han på eftermiddagen klartecken att han kunde åka hem.

– Jag var riktigt rädd, det var otäckt. Man får ju sig verkligen en tankeställare när något sånt här händer, jag menar, jag har ju ett liv utanför cyklingen också, med familj, hus och jobb, säger cyklisten.

Cykelsäsongen verkar därmed vara över för Henrik Sparr, som är osäker på hur hans tävlingscyklande kommer att se ut i framtiden.

– Jag älskar cyklingen och kommer inte sluta helt, men jag vet inte om jag kommer att fortsätta på den här nivån efter det här. Jag kanske mer kan ha det som en hobby eller hjälpa till i CK Ceres eller något, säger han.

annons

Mest delat denna vecka