På frågan, "Kan du lova att Vingåker får en konstgräsplan under kommande mandatperiod om ditt parti får makten?", är det bara Miljöpartiet och Vänsterpartiet i viss mån som ställer sig bakom förslaget. det är något som inte direkt förvånar Vingåkers IF:s ordförande Mikael isgren.

– Jag tror knappast att det kommer att bli något konstgräs under den här perioden och knappast heller under nästa, säger han pessimistiskt.

Likadant är det när man lyssnar runt bland idrottsfolk i sporthallen och på IP. Det pratas om att Vingåker länge setts som en svart fläck i Sörmland när det gäller konstgräs som alla andra kommuner har i någon form.

Mest aktuell och i närheten är Katrineholm där man är i full färd med att lägga om konstgräsplanen på Backavallen efter tio år av slitage. När den omläggningen är gjord vidtar arbetet med nästa plan i Värmbol. Ett arbete som ska vara klart om precis ett år.

I Malmköping tog idrottsföreningen ett eget beslut och bekostade planen själv, med hjälp av klubbens medlemmar, sponsorer, Allmänna arvsfonden och liknande. Plus att man har Malmamarken att luta sig emot varje år. Ändå blev det en kostsam historia som ännu inte är betald.

Skulle ni i Vingåkers IF kunde tänka er att göra på samma sätt?

– Vi har tittat på det, men kommit fram till att vi inte har de ekonomiska resurser som krävs för det. Men det är oerhört imponerande av malmköpings IF, säger Isgren.

Hur viktigt är det med en konstgräsplan, är det viktigare än ett sportcentrum?

– Båda två är oerhört viktiga och jag hoppas att man på något sätt kan samordna resurserna så att båda kan byggas. Som det nu är har vi stora brister på tider och skulle det gå på något sätt, skulle det vara fantastiskt.

Kan ni tänka er att hjälpa till med underhållet om kommunen bygger planen?

– Ja, det tror jag absolut, kan kommunen bara fixa fram de maskiner som behövs så kan vi säkert stå för arbetskraften.

En sak som Isgren påpekar är att om det skulle bli en konstgräsplan så måste det finns uppvärmning, annars är det inte mycket vinst för så mycket pengar. Med uppvärmning kan klubbarna köra från januari och då skulle man kunna utvidga verksamheten.

– Dessutom har jag spelat på så många ouppvärmda konstgräsplaner, då halva planen har varit tinad och den andra full av tjäle och det är fullkomligt livsfarligt, avslutar Mikael Isgren.