– Exakt när de tävlande anländer till Vingåker är oklart. Allt beror på väder och vind, men det blir i alla fall under sen eftermiddag, säger "Guld-Bernt" Johansson, initiativtagare till tävlingen.

OS-vinnaren från Montreal 1976 ingår för andra året på raken i organisationsstaben kring loppet som startar i Haparanda på fredag.

– Totalt skall de tävlande avverka 180 mil innan de når slutmålet i Ystad, berättar Bernt Johansson som blivit 65 år vid det här laget.

Årets tävling har lockat fyra lag med tio cyklister i varje team.

– Förhoppningen är att arrangemanget ska växa och bli lika stort som det var under 1950-och 60-talet, fortsätter Bernt Johansson.

Runt 27 mil per dag kommer lagen att avverka. Efter starten i Haparanda görs första stoppet i Piteå, Därefter går loppet vidare med stopp i Umeå, Sundsvall, Sandviken, Vingåker, Värnamo och med slutmål i Ystad den 2 augusti.

– Med i varje team finns servicepersonal och när vi når Vingåker kommer det tävlande att vila ut på Båsenberga innan färden går vidare till Vimmerby på onsdag morgon, avrundar OS-deltagaren som många även förmodligen miss från TV-satsningen Mästarnas mästare.