"Gubben" dagen efter: "Riktigt skönt att vi fick till det"

Bandy, allsvenskt kval

Lättnad, det var känslan KVBS-tränaren Roger "Gubben" Carlsson hade när han la huvudet på kudden och somnade gott efter att det allsvenskt kontraktet säkrats i Gamleby på fredagskvällen.

Han tog inte bilen till Katrineholm på lördagen och träningen.

– Kvalets täta matcher sliter och jag behöver lite vila från åkandet i bilen, säger tränaren som pendlar från jobb och bostad i Norrköping.

I stället blir det en tidigare samling på söndagen inför näst sista matchen, hemma mot Nitro/Nora – som tv-sänds på kkuriren.se med start klockan 13.45.

– Vi bryter mönstret från tidigare på säsongen och inleder med en gemensam lunch före uppladdningen. Någon belöning ska ju spelarna ha.

Sedan är det fullt fokus på 90 minuter mot Nitro/Nora, som till skillnad från KVBS inte är klart för en återkomst i allsvenskan efter en säsong i ettan.

– Det är viktigt att vi mobiliserar och gör en bra avslutning. Vi ska göra det vi ska, även om jag inte kan sätta likhetstecken med att det betyder att vi vinner både mot Nitro/Nora och sedan sista matchen borta mot Mölndal på onsdag, säger KVBS-tränaren.

Avslutningen blir dock utan press. Men så har inte säsongen sett ut, långt därifrån.

Efter premiärsegern i Rättvik kom strax efteråt också en skrällvinst hemma mot AIK. Nykomlingen KVBS, tillbaka efter året i division 1, var ett topplag i den då fortfarande unga serien. Sedan kom motgångarna.

+ Jesper Ekströms axel gick sönder och sedan blev han avstängd.

+ Målvakten Henrik Karlssons ljumskskada som förstörde resten av säsongen.

+ Joakim Olofssons benbrott i Lidköping.

+ Linus Bodeströms avstängning.

+ Niklas Erikssons semester som innebar att han försvann i tre sista serieomgångarna och hela kvalet.

– Då började tankar cirkulera i mitt huvud, vad gör vi nu? Ska vi spela offensivt eller backa hem med parkera bussen-bandy, funderade Roger Carlsson.

Han provade, tester som inte föll väl ut.

– Jag stressar sällan upp mig, men jag blir irriterad när vi inte gör det vi ska utan fuskar. Förstår vi inte vart det här är på väg, säger "Gubben" Carlsson om tiden när poängen uteblev och ett kval, ja, till och med direkt nedflyttning blev ett reellt hot.

Då blev konsekvens nyckelordet. Inte kladda, som han säger, utan spela tryggt med invanda system.

– I slutomgångarna, mot Borlänge och Västanfors, när alla insåg att kvalet kunde bli vår räddningsplanka blev det en annan attityd i hela truppen. Prestationsnivån höjdes och vi tog med den nivån in i kvalet. När jag såg det blev jag lugn, säger KVBS-tränaren.

Där behövdes bara fyra av sex matcher för att rädda det allsvenska kontraktet och glädjen som utspelades på Tjustvallen i Gamleby kan inte beskrivas tydligare än av Peter Öjdahls film från slutsekunderna.

Nu ska kvalet avslutas, men Roger "Gubben" Carlsson bestämde sig tidigt för att skriva nytt kontrakt även för nästa säsong.

– Det handlar om att ta ansvar och skicka signaler. Det går inte att ställa krav på spelare när det är vi ledare som lägger ribban. Därför tog jag tidigt beslutet att meddela att jag fortsätter även om det fanns många om och men och tankar om energin skulle finnas kvar om vi åkte ur.

– Nu är det bara stimulerande att vi är kvar på allsvensk nivå och arbetet inför nästa säsong har redan påbörjats.

Det blir sportgruppens ansvar att kontraktera en spelartrupp, både med nuvarande spelare och nyförvärv. För det behövs tillskott för att inte också nästa säsong ska bli en kamp kring negativa streck.

"Gubben" Carlsson har börjat skissa på en försäsong.

– Den blir lite annorlunda jämfört med hur det var för ett år sedan. Erfarenheten är mer kvalitet och ledarledda träningar. Men först ska vi avsluta den här säsongen, sen ger jag spelarna ledigt några veckor innan återsamlingen i mitten av april.

Vad är du då mest nöjd med personligen av säsongen?

– Att jag inte gick med i videogranskningshärvan som peakade i matcherna mot Tillberga. Man måste som ledare förstå att man inte är bättre än gruppen, men som tränare har du möjligheten att sätta din prägel och det tycker jag att jag gjorde där. Jag släppte tjafset och flyttade fokus till nästa träning, nästa match. Det är jag stolt över.

Läs också

( 1 st )
Relaterat