Ge priset den status det förtjänar

Krönika

Det är dags att Katrineholms kommun höjer statusen på sitt idrottsstipendium till den status det förtjänar.

Listan över de tidigare mottagarna är en kavalkad av olympiska medaljörer, VM-medaljörer och stora idrottspersonligheter. Kanotisterna Susanne Wiberg (i dag Gunnarsson), Lars-Erik "Zeke" Moberg, boxaren Ulf Carlsson, simmaren Pär Lindström, golfspelaren Robert Karlsson, skridskoåkaren Sylvia Filipsson (Hellström) och orienteraren Fredrik Löwegren är bara några.

Jag förstår om fler med mig höjde på ögonbrynen när de nominerade till Katrineholms kommuns idrottsstipendium 2018 presenterades. Elliot Norlander, Tilde Wennergren och Tuwa-Axeline Pettersson var alla kandidater till det finaste idrottspriset som går att få i kommunen, 10 000 kronor, och som delas ut vid en högtidlig ceremoni i Stadsparken på nationaldagen. Gymnasten och styrkelyftaren Maxine Olsson är den som sticker ut och har tagit SM-guld.

De är alla unga, de är talanger men har fortfarande långt kvar till toppen. Förlåt alla tre, men om det nu är det finaste priset kommunen delar ut finns det andra som svarat för större prestationer.

+ Christer Carlsson, KMK:s kartläsaren som är efterfrågad av många av de största rallyförarna och i fjol åkte Safarirallyt. Efter SM-guld med Niklas Hägg ska han nu åka EM med gotlänningen Sebastian Johansson. I många år har Christer Carlsson tillhört rallyeliten och gör det fortfarande.

+ Ebba Sjögren är DFK-spelaren som gjorde landslagsdebut i flicklandslaget under 2017 och spelade EM-kval med F17-laget. I DFK Värmbols division 1-lag är hon en av de tongivande spelarna.

+ Gustav Pettersson fick förra året göra VM-debut i skeet, där uttagningarna ofta är svårare än mästerskapet. Oppundaskytten fortsätter att leverera på världscupen.

+ Henrik Karlsson spelade många avgörande roller när KVBS tog klivet tillbaka till bandyallsvenskan. Målvakten är en av många egna produkter som visar en positiv utveckling.

+ Simon Engström gjorde proffsdebut i boxning. Han radade upp segrar och såg till att Katrineholm fick sin första proffsgala någonsin.

+ Mikael Kjellander, 34-åringen i Julita triathlon som var bäste svensk i Barcelonas ironman exempelvis.

Det är sex namn – tyvärr med för tydligt manlig dominans – som dök upp direkt och listan kan lätt göras längre. Alla nämnda klarar kriterierna "individuella idrottare eller deltagare i lagidrott och ska ses som en belöning för goda prestationer. För att komma ifråga för stipendiet måste man vara skriven i Katrineholms kommun. Det är inte möjligt att få stipendiet mer än en gång".

Men varför är då inte någon av dem ens nominerad? Det handlar om att föreningarna själva ska nominera kandidater. Med det förfarandet är det ingen garanti att det är den som svarat för bästa prestationen som också får motta checken. Det betyder också att kommunen inte värdesätter sitt eget pris.

Det är skillnad när Sörmlandsidrotten utser sina vinnare. Där får alla nominera kandidater och en jury sammanträder och väger prestation mot prestation. De utvalda till Solbackastipendiet kallas till och med till personliga intervjuer innan vinnaren utses. Så ska det förstås gå till i Katrineholms kommun också. För det är dags att lyfta priset och ge det den status både stipendiet och mottagaren förtjänar.

Läs också

( 2 st )
Relaterat