– Jag vill alltid kunna ge 100 procent i allt jag gör. Det spelar ingen roll om det handlar om skola, träning eller jobb. Det är när allt blir halvdant som jag mår dåligt, berättar John Aldrin, som under sommarlovet är hemma i Katrineholm för att jobba och umgås med familjen.

I elitklubben Södertälje SS är han yngst i truppen och konkurrensen är stenhård.

– Alla är trevliga ovanför vattnet, men släng i dem i en bassäng så får du se vilka tävlingshuvuden de är, skrattar John Aldrin.

Artikelbild

17-åriga John Aldrin satsar på simningen – men vill kunna satsa lika hårt på skola och nära och kära.  Foto: Hilda Djupenström

På plats i Södertälje har 17-åringen, som simmat så gott som hela livet, utmärkta förutsättningar för simning, med två simtränare, en personlig tränare och ett lag som hårdsatsar. Det första halvåret på plats ägnades åt att slipa tekniken, innan det ens blev tal om att börja träna hårt igen.

– Man har träffat så otroligt kunniga och drivna människor – tränare, simmare och lärare, som har bidragit med både inspiration och kunskap. Det är jag väldigt tacksam över. Samtidigt har det varit väldigt hög press, speciellt från mig själv.

Trots att han lägger åtskilliga timmar per dag på att träna så är simningen något han ägnar sig åt vid sidan av gymnasiet, där han läser det naturvetenskapliga programmet.

– Jag tycker om att plugga och har hårda krav på mig även där. Jag kan få ett A och inte vara nöjd, för att jag vet att jag hade kunnat lära mig mer. Och jag njuter av att plugga när jag får lägga den tiden jag vill! Det som är synd när man satsar på flera saker är att man inte kan ge allt den tiden man skulle vilja ge, säger han och syftar både på skola, simning och nära och kära.

Artikelbild

Hedda Samuelsson och John Aldrin fokuserar på allt annat än simning under sommaren. Trots detta blir det några simtag i Duveholmssjön då och då, erkänner John.

Flickvännen Hedda Samuelsson träffade han bara två månader innan flytten till Södertälje. Henne och familjen i Katrineholm vill han kunna prioritera högt, men pendlandet är inte optimalt för varken plugg eller simning. Det handlar om att kombinera sömn, kost, studier, det sociala livet och träning.

– Det är så mycket man börjar uppskatta när man inte längre kan ta det för givet.

När han tänker tillbaka på tiden i Katrineholms simsällskap är det med positiva känslor.

– Det var en sådan familjekänsla. Jag och Ola kommer väldigt bra överens och han visste alltid vilka knappar han skulle trycka på för att peppa mig mentalt. Och även om min tränare i Södertälje är grym, så önskar jag att jag kunde ha de båda bredvid mig på poolkanten.