2015 vann Anni Magnusson sitt första stora lopp, på Färjestad i Karlstad med Ljungens Glimma. I dag har hon en ny B-ponny som heter Björksta Ymer Dar. Men hemma i stallet i Boda i Österåker står också varmblodet Fairytale Tabac som hon hoppas få göra tävlingsdebut med senare i vår.

Fint pris till Anni Magnusson

Ponnytrav

Årets bästa ponnykusk är 16-åriga Österåkerstjejen Anni Magnusson. Vid travgalan i Örebro fick hon ta emot bevisen, en tavla och glasstatyett.

Hon började tidigt med ridning vid Vårnäs ridskola i Vingåker.

— Men det gick inte så bra för mig i hoppning och då var det inte så roligt längre.

Med hoppningen, men inte med hästsporten. I stället testade Anni Magnusson på trav – utan att tidigare ens ha varit på en travbana.

— Det var nog farten som lockade, säger hon.

Känslan minskade inte efter den första prova på-dagen vid Kvinnersta utanför Örebro.

— Det var min lärare på Österåkers friskola, Anna Frössevi, som tipsade mig. Det var en häftig känsla att sitta upp i sulkyn. Det går mycket fortare än man tror.

Det var inte bara travet som gick snabbt, framgångarna lät heller inte vänta på sig. Sin första seger tog Anni Magnusson med Ljungens Glimma på Färjestad utanför Karlstad.

— Det är fortfarande det största loppet jag har vunnit. Förra året blev det tre vinster, två i Örebro och en på Solvalla. Alla tre med min nya ponny Björksta Ymer Dar, säger Anni Magnusson.

Det var de framgångarna som väckte juryns intresse och som gjorde att hon fick priset som årets bästa ponnykusk. Men snart väntar större uppgifter. Hemma i Boda står ytterligare en häst i stallet, 8-åriga varmblodet Fairytale Tabac.

— Jag håller på att ta storhästlicens och hoppas kunna få den i mars. Men det är mycket att klara för att lyckas, som att hålla tempo, köra i klunga och byta spår. Det räcker inte med att styra, man måste vara smart också, ta lite plats och komma ut när luckan dyker upp, säger Anni Magnusson.

I vår går hon ut årskurs 9 på Slottsskolan i Vingåker och hoppas att till hösten få börja på travgymnasiet vid Solvalla.

— Travet är min grej, säger Anni Magnusson.

Mer om Anni Magnusson

Bor: Boda Österåker

Skola: årskurs 9 på Slottsskolan i Vingåker

Idoler inom trav: Örjan Kihlström och Björn Goop

Dröm: att en gång få starta i Prix d´Amerique

Aktuell som: utsedd till årets ponnykusk på travgalan i Örebro

Läs också

( 1 st )

Läs mer om dessa ämnen

Vingåkertrav
Relaterat