Erik Jonsson är en av KVBS största supportrar. Bandyintresset har alltid funnits där och åtskilliga gånger har han ensam satt sig på tåget till Trollhättan, Vänersborg, Vetlanda och andra bandymetropoler för att se sitt favoritlag KVBS (tidigare KSK) spela. Foto:

Erik har sporten han älskar mest som heltidsjobb

Bandy

Det är sporten som krymper, men för Erik Jonsson kommer det alltid att vara favoritsporten. Om han själv spelat? Jo, med halländska Oskarsström.

Uppväxt i Katrineholm med sin bandytradition är det nästan ett krav att man i alla fall har testat på att spela bandy. Det gjorde Erik. Men bara under ett par månader som 12-åring.

– Jag testade massor av bollsporter som liten. Det var pingis, handboll, basket och faktiskt även ishockey. Jag hade en boll med mig vart jag än gick.

Men just då tyckte han det var roligast med fotboll och tränade med KAIK på Stalls Backe. Där lade A-lagstränaren Håkan "Vargen" Andersson märke till liraren med så mycket bollsinne att han tog upp honom i A-laget, som då var Katrineholms bästa lag och spelade i fyran.

– Men jag gjorde aldrig någon A-lagsmatch. I stället slutade jag som 17-åring och blev själv tränare för ett av pojklagen, säger Erik.

När det var dags att börja fundera på ett framtida yrke sökte han en utbildning i media- och kommunikation. Han kom in i Halmstad. Och blev bandyspelare.

– Det fanns ett lag i Oskarsström som jag lirade med. Det blev tre roliga säsonger i division 2.

Så när han var klar med skolan och flyttade hem igen fortsatte han spela med KVBS U-lag. Men han var mer än spelare. Det var Erik som också såg till att KVBS blev först i bandy-Sverige med att direktrapportera från matcherna. Efter skolan erbjöds han också en praktikplats på Svenska bandyförbundets kansli, som då låg i Kvarnenhuset i Katrineholm.

Erik trivdes och hade inte svårt att tacka nej när han erbjöds en fast tjänst. Den har han kvar, trots att kansliet nu har flyttat till Stockholm. Där jobbar han med presskontakter, webb, historik och statistik.

– Sedan 2007 har jag bland annat bevakat alla dam-VM och de mästerskapen har inneburit två av de roligaste resor jag upplevt. Dels till Irkutsk i Sibirien och så i vintras till USA, med U17-laget där Katrineholmstjejen Matilda Plan var med och blev världsmästare.

Annars är inte Erik så mycket för resor. Det andra stora intresset är i stället musik. Han är sångare i källarbandet T-bagz som spelar covers.

– Jag gillar 70-talsmusiken, Bryan Adams. Men den stora idolen är Bruce Springsteen. När han spelade på Ullevi i Göteborg 2012 var jag på båda konserterna. Jag har varit på fem till med "The Boss", säger Erik.

I 13 år var det också att åka på Sweden Rock tillsammans med pappa Dan, tidigare kanotist i KKK.

– Nu senast var jag på Bråvallafestivalen. Det var lika häftigt som förra året, säger Erik.

Men medan vi andra längtar efter att badtemperaturen ska stiga ser han fram emot vintern, minusgrader och is.

– Därför att bandyn är den bästa av alla sporter.

Mer om Erik Jonsson

Ålder:33 år.

Om bandyhall eller utomhus: Kvalitén på sporten ökar med hall och jag tror att det behövs en i Katrineholm också för framtiden.

Person som betytt mycket: Anne-Greth Garmland som satt i KSK:s styrelse. Det var hon som gav mig chansen att jobba med information i klubben.

Gör om tio år: jag har pendlat i hela mitt vuxna liv och det vore kanske kul med ett jobb utan resor. Då får det bli i Katrineholm, för här trivs jag.