Namnet till trots har mas-wrestling inget med brottning i Dalarna att göra, utan det är en form av styrkekamptävling, där tävlingens huvudsakliga redskap "pinnen" kallas för mas. Sporten kan beskrivas som en dragkamp mellan två personer där de tävlande ska dra en pinne horisontellt emot sig. I en match sitter konkurrenterna på golvet vända mot varandra, de har en bräda mellan sig och fötterna pressade emot densamma.

– Du ska försöka parera eller dra i sidled för att få loss pinnen från motståndaren. Du vinner om motståndaren tappar pinnen eller om fötterna kommer ifrån brädan. Matcherna får max ta två minuter och det är bäst av tre som gäller för att vinna, förklarar Linda Karlsson.

Det var en ren slump att hon kom i kontakt med den här okända sporten. Som åskådare till en starkeman-tävling i Los Angeles, där det också var en mas-wrestlingturnering, kom några grabbar fram och tyckte att hon borde ställa upp.

– De sa att jag såg stor och stark ut, och att jag var lång, vilket är perfekt för mas-wrestling. De sa också att jag inte hade något att förlora – och jag tänkte att det har jag ju inte. Så jag tog på mig träningskläder, gick upp på scenen och körde. Jag kom tvåa och tror inte de andra tjejerna var så glada, skrattar hon.

Det var i januari och nio månader senare är hon bäst i Sverige. Linda Karlsson är inte helt ny när det kommer till träning utan började lyfta vikter för sex år sedan då en tragisk händelse fick henne att gå till gymmet.

– Min pappa bröt nacken och hamnade i rullstol. Då började jag träna för att orka lyfta honom och med det kom jag på hur jag skulle träna för att bli stark, säger hon.

Nu bollar Linda Karlsson sina uppdrag som massageterapeut, personlig tränare och assistent. Samtidigt tränar hon själv och försöker inleda ett samarbete med Flen sport & hälsa för att få upp intresset för mas-wrestling.

– Jag hoppas att tjejer och killar ska prova på och bli intresserade av sporten. Det känns roligt att vara bäst i Sverige, men det känns som att jag inte fått så mycket motstånd, säger Linda Karlsson och ler.